Kun asuinalueella vilistää rotta, on syytä huolestua. Silloin kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka pystyy hävittämään tuholaiset tehokkaasti.
Korona-aika on heijastunut myös rottien käyttäytymiseen.
– Kun ravintolat ensimmäisenä koronavuonna suljettiin, rotat lähtivät ruuan perässä enemmän ja enemmän omakotialueille, Tuholaistorjuntakeskus Oy:n toimitusjohtaja Salomo Rauthovi sanoo.
– Vastaavanlaisia uutisia on kantautunut Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.
Siitä, paljonko rottia pääkaupunkiseudulla on, ei tiedä kukaan. Rauthovi kertoo kuulleensa joskus sellaisen arvion, että niitä on yhtä paljon kuin ihmisiä eli noin 1,5 miljoonaa.
Rotilla on yksi eläinkunnan tarkimmista hajuaisteista, joten se haistaa ruuan pitkienkin matkojen päästä. Oravien ja lintujen ruokkiminen voi houkutella tontille myös rottia ja hiiriä.
Hyvissä olosuhteissa rotat lisääntyvät tehokkaasti.
– Olen kuullut asiakkaalta, että rotta pystyy hyppäämään 2–3 metrin korkeudessa olevalle lintulaudalle, Rauthovi sanoo.
Huonosti hoidettu jätehuolto houkuttelee rottia. Nykyaikaiset jätehuoneet ovat rottavarmoja. Ongelmia tulee, jos jäteastiat ovat pihalla ja tyhjennysväli on liian pitkä.
Suomalaisissa metsissä ei ole tarpeeksi ravintoa rotille. Luonto tarjoaa niille parhaat ruoka-apajat syksyisin siellä, missä on maahan varisseita tammenterhoja.
Maassa olevat mädät omenat eivät kelpaa rotille, vaan ne hakevat tuoreita jätteitä. Rotta voi kulkea ruuanhakumatkalla 3–4 kilometriäkin saadakseen 30–40 grammaa ruokaa.
Salomo Rauthovi korostaakin jokaisen asukkaan roolia rottaongelman ennaltaehkäisyssä.
Hän antaa muutaman selkeän neuvon, joilla rotat pidetään loitolla: Ulkoroskisten kannet täytyy pitää kiinni. Roskat pitää painaa kasaan niin, että roskiksen kansi mahtuu kiinni. Jäteastioiden pitää olla ehjät. Jos jäteastian pohjassa on pesuveden poistoon tarkoitettu reikä, se pitää tukkia.
Kodin pöydillä tai varastoissa ei kannata pitää varastoissa mitään ruokaa edes kotieläimille, koska hajut johdattavat rotat, hiiret ja myyrät perille. Ruokien pitää olla jääkaapissa ja ehjissä kaapeissa, joiden ovet ovat kiinni.
Tontilla ei myöskään pidä olla avotunkioita, jonne heitetään omenoita tai muita hedelmiä. Omenat, luumut ja muut pitää laittaa menemään kaatopaikalle tai umpinaiseen biojäteastiaan tai kompostoriin.
– Olen nähnyt 1 000 litran jäteastian, jonka kannen rotat olivat jyrsineet rikki. Kun reitti oli auki, jopa kymmenet rotat kävivät siellä ruokailemassa. Tällainen on toki harvinaista, Rauthovi huomauttaa.
Rottien kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ne tunkeutuvat jäteastiaan tai talon rakenteisiin 2,5 cm:n aukosta. Tarvittaessa ne jyrsivät aukon suuremmaksi.
Kallis lasku tulee siitäkin, jos rotat jyrsivät poikki auton sähköjohtoja.
Hyvissä olosuhteissa rotat lisääntyvät tehokkaasti. Yksi rottanaaras pystyy tuottamaan jopa 70-80 poikasta vuodessa.
Tuholaistorjuntakeskus Oy:n kokemuksen mukaan loukut eivät ole tehokas keino rottien hävittämisessä.
Loukkuun päätyvät nuoret kokemattomat yksilöt. Loukussa rotta ehtii erittää lajitovereilleen vaarasta ilmoittavaa tuoksua. Siksi loukulla saa kiinni vain 2–3 rottaa.
Rotat pitää myrkyttää, ja yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa tehtynä se on Rauthovin mukaan turvallinen ja tehokas vaihtoehto. Samalla tulee hävitettyä naapurinkin rotat.
Tuholaisten torjunta on hankala ja sensitiivinen ala. Asiakkaan luo ei mennä mainosteipit auton kyljessä.