Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiasma avautuu pian pitkän remontin jälkeen, uutuusnäyttelyssä kansainvälisiä huippuja – nykytaide koetaan Suomessa turhaan hankalaksi, arvioi taideyhdistyksen toiminnanjohtaja

Nykytaide: Kiasma avautuu pian entistä ehompana.

Kiasman pitkäaikainen peruskorjaus on pitänyt Kiasman ovet suljettuina reilun vuoden ajan. Nykytaiteen ystävien pitkä odotus päättyy kuitenkin huhtikuun alussa, jolloin Kiasma avaa jälleen ovensa.

Lähtölaukaus on komea, sillä 8. huhtikuuta avautuu Ars22-näyttely, joka on Ars-näyttelyiden sarjassa jo kymmenes.

Suurnäyttely esittelee tämän hetken kiinnostavimpia nykytaiteilijoita ja teoksia 55 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä yli 20 eri maasta.

Ars22-näyttelyn kuraattoreina toimivat museonjohtaja Leevi Haapala ja Kiasman vaihtuvien näyttelyiden pääkuraattori João Laia.

Viime vuosina hän on työskennellyt näyttelyprojekteissa ja asiantuntijatehtävissä Brasiliassa, Britanniassa, Italiassa, Liettuassa, Portugalissa, Venäjällä, Espanjassa ja Ruotsissa.

Tuleva näyttely on Laian ensimmäinen Ars-näyttely, jota hän kuratoi.

– Jos Ars22-näyttelystä pitäisi nostaa esiin vain muutamia kohokohtia, se olisi todella vaikeaa, sillä valinnanvaraa on hyvin runsaasti. Itse kuitenkin odotan innolla erityisesti niiden avainteosten näkemistä, jotka esittelevät eri vuosikymmenten taidetta 1960-luvulta alkaen, Laia kertoo.

Nämä teokset on valittu mukaan Kiasman omista kokoelmista, mutta osa taas on lainattu suomalaisista ja kansainvälisistä kokoelmista.

– Olen myös hyvin tyytyväinen Kiasman peruskorjauksen lopputulokseen, sillä esimerkiksi teokset tulevat nyt entistä paremmin esiin. Näyttelyvieraat eivät sitä välttämättä huomaa, mutta teosten ripustaminen on monipuolistunut, Laia arvioi.

Ensimmäinen Ars-näyttely järjestettiin vuonna 1961 ja tuolloin kävijöitä oli noin 39 000. Määrä on paisunut vuodesta toiseen: edellisessä näyttelyssä vuonna 2017 näyttelyvieraita oli jo yli miljoona.

– Kun Ars-näyttelyiden sarja alkoi, ei koko Suomessa ollut nykytaiteeseen keskittynyttä museota. Kiasman myötä tilanne on kokonaan toinen ja nyt nykytaiteen arvostus on Suomessa todella korkealla, Laia iloitsee.

Suomen taideyhdistyksen toiminnanjohtaja Riikka Kuoppala pitää Kiasman avautumista tervetulleena tapahtumana helsinkiläisen taide-elämän kannalta.

– Kiasmassa on jo pitkään ollut mielestäni vallalla hyvä pedagoginen suuntaus, joka huomioi kaikenlaiset kävijät aina lapsista alkaen.

Kuoppalan mukaan turhan moni suomalainen kokee nykytaiteen hankalaksi, jopa pelottavaksi.

– Tällainen tilanne on syntynyt ehkä juuri sen vuoksi, että kouluissa ei enää opeteta taidelukutaitoa. Ars-näyttelyt sen sijaan ovat olleet monipuolisia ja helposti lähestyttäviä, Kuoppala myöntää.

Kiasma avautuu 8.4.2022. Suuri Ars22-näyttely esillä 16.10. saakka.