Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki otti käyttöön keksinnön, joka vähensi rekkarallia välittömästi – kuva: "Tekee sen, minkä lupaa"

Stara on kokeillut kevättalven aikana uudenlaista lumilinkoa, joka tiivistää lunta. Tarkoituksena on vähentää lumikuljetusten määrää.

Staran mukaan patentoitu laite pystyy imemään lumesta ilmaa niin paljon, että lumimassa voi tiivistyä alle puoleen, jopa neljännekseen alkuperäisestä. Lumi kulkee lingossa suppilon läpi, jolloin lumeen varastoitunut ilma puskeutuu ulos suppilon ilmareikien kautta.

Laitetta on kokeiltu jo Itä-Helsingissä. Tällä hetkellä sitä käytetään Pohjois-Helsingissä, muun muassa Malmilla sekä erityisesti Tapanilan suunnalla, jossa lingottavaa lunta on erityisen paljon. Seuraavaksi suuntana on Pohjois-Haaga ja muu Länsi-Helsinki.

Ensimmäiset kokemukset laitteesta ovat olleet lupaavia, vaikka siitä olisi ollut vieläkin enemmän hyötyä jo aiemmin talvella.

– Saimme laitteen käyttöön liian myöhään. Valtteri-myrskyn jälkeen olisi ollut tuoretta lunta, mutta kyllä se pelittää jääpenkkoihinkin varsin mainiosti, Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja Ville Alatyppö sanoo Helsingin Uutisille.

Alatyppö sanoo että, lumilinko "tekee sen, minkä lupaa".

– Kun se puristaa ilman lumesta, lumikuormien määrää on saatu tiputettua varsin paljon. Se on hyvä ympäristölle ja liikenneturvallisuudelle, Alatyppö kertoo.

Isompia malleja lingosta on ollut käytössä lentokentillä esimerkiksi Amsterdamissa ja Pariisissa. Nyt koekäytössä oleva lumilinko on sen toimittaneen hollantilaisyritys Snocomin ja Staran yhdessä kehittämä erityisesti pohjoisen talvia, Helsinkiä ja kaupunkiolosuhteita varten.

– Vanhemmat työntekijät ovat sanoneet, että tämä innovaatio on ensimmäinen linkoihin liittyvä kehitystyö sitten 1970-luvun Alatyppö kertoo.

Koekäytössä on huomattu muutamia muutostarpeita.

– Kun ne tehdään, saadaan lumilinko toimimaan kaupunkiolosuhteissa vieläkin paremmin.

– Jos kokeilu onnistuu hyvin, tämä linko jää käyttöömme tulevia talvia varten. Meillä on myös optio lisälaitteiden tilaamiseen. Jokainen tällainen kokeilu on askel kohti ympäristöystävällisempää talvikunnossapitoa, Alatyppö sanoo.

Laitetta käytetään kaupunkialueella niin pitkään, kun lingottavaa lunta riittää. Kantakaupungissa linkoa ei vielä tänä keväänä kuitenkaan nähdä.

– Kantakaupungissa lunta ei ole satanut yhtä paljon kuin muualla. Lumenkuljetuksen vastuu on enemmän kiinteistöjen vastuulla. Ehkä seuraavia versioita viedään myös keskustaan, Alatyppö sanoo.

Staran tavoitteena on vuoteen 2023 mennessä ottaa käyttöön kaupunginosakohtaisia lumenkäsittelyä tukevia ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

Stara on kaupunkiympäristön toimialan kanssa mukana myös neljässä muussa lumenkäsittelyyn liittyvässä kokeilussa. Maaliskuussa Stara testaa myös lumensulatus- ja puhdistuslaitetta Jätkäsaaressa.

Autoilijoilta lähti valitusryöppy Helsingin kaupungille – tästä syystä rahakorvausta vaaditaan eniten