Kun rajoituksia on purettu, myös koronaa tutummat taudit ovat palanneet. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on nyt meneillään norovirusepidemia, kertoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Husista.
– Kun ihmiskontakteja on ollut vähemmän, sillä on ollut vähemmän mahdollisuuksia levitä. Mutta nyt näyttää, että viime viikkoina on oltu normaalilla epidemiatasolla täällä pääkaupunkiseudulla.
Normaalilla epidemiatasolla Järvinen viittaa siihen, että norovirus kiertää Suomessa normaalisti joka talvi.
– On ehkä unohtunut, että tähän talvikauteen kuuluvat ripulitaudit.
Järvinen kertoo, että noroa on nyt ollut esimerkiksi Husin työntekijöiden perheissä ja laitoksissa. Suurista laitosepidemioista hän ei kuitenkaan ole kuullut.
– Se kuvastaa ihmisten kontakteja, että tällaiset ripulitaudit pääsevät leviämään samassa määrin kuin tavallisina talvina. Vaikea epidemia puolestaan tulee silloin, kun ilmaantuu uusi virustyyppi, johon ihmisillä ei ole minkäänlaista vastustuskykyä. Edellinen tällainen oli 15 vuotta sitten, jolloin nähtiin suuria laitosepidemioita.
Laboratoriovarmennettuja norovirustapauksia on Asko Järvisen mukaan nyt hieman vähemmän kuin esimerkiksi vuonna 2018, mutta selvästi enemmän kuin koronavuosina.
Järvinen perustaa epidemiatietonsa juuri laboratoriovarmennettuihin norovirustapauksiin. Ne kattavat vain pienen osan tautitapauksista, koska suurin osa ripulitaudeista sairastetaan kotona ilman näytteenottoa. Laboratorioon tulee Järvisen mukaan näytteitä esimerkiksi pitkittyneestä ripulista kärsiviltä ja tilanteista, joissa epäillään usean ihmisen saaneen oireita, kuten ruokamyrkytysepäilyissä.
– 2020 nämä löydökset loppuivat käytännössä kokonaan. Voi olla, että näytteiden tutkiminenkin ehkä osittain loppui, mutta kun ihmisten kontaktit jäivät pois, alkamassa ollut tautiepidemia loppui nopeasti.