Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Atte Kaleva kohutusta Maailman rauha -patsaasta: ”Olisi väärä signaali palauttaa aggressiivisen roistovaltion patsas tuollaiselle paraatipaikalle”

Veistos: Kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva (kok.) sanoo, että Hakaniemenrannassa sijaitsevalle Maailman rauha -patsaalle täytyy löytää uusi paikka.

Maailman rauha -patsaan paikka Hakaniemenrannan työmaan jälkeen puhuttaa.

Kokoomuksen Atte Kalevalla on selvä mielipide: veistos ei kuulu Hakaniemenrannan kaltaiselle paraatipaikalle.

Kaleva on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsen, joten hänellä on lähitulevaisuudessa päätösvaltaa asian suhteen. Aiemmin asiaa kommentoi apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.).

Patsas siirretään syksyllä varastoon, kun Hakaniemenrannassa alkaa Kruunusillat-raitiotien rakennustyöt. Alun perin ajatuksena on ollut palauttaa patsas takaisin lähelle nykyistä sijaintia.

Kiisteltyä patsasta töhrittiin Hakaniemessä – Mikä on veistoksen uusi paikka? Anni Sinnemäki: Venäjän hyökkäys "muutti tilanteen peruuttamattomasti"

Patsaan kohtalo on kuitenkin herättänyt kiivasta keskustelua Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Moskova lahjoitti veistoksen Helsingille vuonna 1989.

– Tässä tilanteessa patsaan palauttaminen alkuperäiselle paikalleen olisi irvokasta, kun Venäjä hyökkää Ukrainassa siviilejä vastaan ja toimii Neuvostoliiton opein. Mikään ei ole muuttunut, Kaleva sanoo.

Patsas on osa Neuvostoliiton perintöä, jota Putinin hallinto on ilmaissut ihailevansa.

– Olisi väärä signaali palauttaa aggressiivisen roistovaltion veistos – joka sisältää absurdin väitteen siitä, että Venäjä olisi maailmanrauhan takaaja – tuollaiselle paraatipaikalle, Kaleva sanoo.

Kaleva muistuttaa, että suomettuneisuus oli synkkää aikaa, mutta toisaalta Suomi säilytti itsenäisyytensä. Aikakausi on tärkeä muistaa ja siksi patsasta ei tule sulattaa.

– Olen sitä mieltä, että tämän aikakauden patsaille voisi perustaa erityisen alueen. Jonkinlaisen suomettuneisuuden ajan venäläisen neuvostodiktatuurin muistolehdon, hän sanoo.

Löytyisikö tällainen paikka Lenininpuistosta? Kalevan mukaan se olisi liian keskeinen paikka. Hän kannattaa lisäksi Lenininpuiston nimen vaihtamista.

– On ollut ehdotuksia, ettei nimiä voida vaihtaa. Nimet on kuitenkin vaihdettu alkujaankin ja maailma muuttuu. Olisi aika erikoista, jos esimerkiksi Wienin keskustassa sijaitsisi yhä Adolf-Hitler-Platz, Kaleva paukauttaa.

Kaleva toivoo, että Venäjän johdon sotatoimet ovat avanneet suomalaisten silmät. Moni on toivonut Venäjän kehittyvän liberaalin oikeusvaltion suuntaan – nyt tämä toive on osoittautunut naiiviksi.

– Ei ole kuitenkaan tarpeen lähteä syyttelemään ihmisiä, jotka ovat muuttaneet mielipidettään. Kun tilanne muuttuu, on kunnioitettavaa, että ihminen oppii muuttamaan ajatteluaan.

– Ei ole järkevää katsoa, kuka oli milloin oikeassa. Ei kannata katsoa taaksepäin, vaan yhdessä eteenpäin. Silloin tästä parhaiten selvitään, Kaleva sanoo.