Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan ”Alpeilla” on lunta vielä juhannuksena

Kaupunki: Talven lumikuormien sulaminen saattaa kestää syksyyn asti. Koivuhaassa on yli 25 metriä korkea lumikasa. Kaikkiaan kasaan on kipattu noin 15 000 kuormaa lunta.

Tikkurilassa asuva Pentti Pietilä totesi aiemmin HU:n sisarlehti Vantaan Sanomien verkossa, että Koivuhaasta löytyvät Vantaan omat Alpit. Pietilä nimitti Alpeiksi Koivuhaan lumenvastaanottopaikkaa. Kasalla oli helmikuussa korkeutta noin 15 metriä.

Lumikasa on kasvanut edelleen.

– Viimeisimmässä mittauksessa lunta oli 22 metriä ja vähän päälle. Tällä hetkellä lumikasalla on korkeutta ainakin 25 metriä, itäisestä Vantaasta vastaava tiemestari Tomi Ollikainen kertoo Vantaan Sanomille.

Koivuhaan lumikasan päältä näkee Ollikaisen mukaan hyvin pitkälle. Lumikuormia kippaavat näkevät Tikkurilan keskustan rakennuksia ja Flamingon.

Julkinen lumenvastaanotto Koivuhaassa on päättynyt 14. maaliskuuta, mutta kasaan ajetaan edelleen lunta kaupungin kaduilta. Kaikkiaan Koivuhakaan on tänä talvena tuotu noin 15 000 kuormaa lunta. Kiireisimpinä päivinä kasaan kipattiin päivässä 500–600 kuormaa lunta.

Vaikka sulavaa lunta on paljon, ei lähistön asuinalueilla ole pelkoa tulvasta. Lumenvastaanottopaikan välittämässä läheisyydessä olevalla ulkoilu- ja puistoalueella voi paikoin esiintyä poisto-ojissa pientä tulvimista, Ollikainen sanoo.

– Alueella on poistoputkia, joihin tuleva vesi johdetaan suodatusaltaiden kautta jokeen. Vedestä poistuu prosessissa muun muassa öljy.

Jos lumikasaa ei lainkaan rikottaisi kaivinkoneella, se olisi Ollikaisen mukaan korkea vielä syksylläkin.

– Lumen päällä on kerros mursketta, hiekkaa ja roskaa, joka hidastaa sulamista.

Ollikainen on seurannut kasan sulamista aiemminkin.

– Kyllä lumikasa näkyy vielä juhannuksena ja heinäkuun alussakin aitojen ylitse. Juhannuksena kasassa on vähintään 10 metriä lunta.

Tänä talvena lunta kertyi erityisen paljon. Se tarkoittaa, että ”Alpeista” voi olla jotain jäljellä vielä syksyllä.

– Katsotaan miten käy, Ollikainen toteaa.

Vantaalla on Koisotien lisäksi kaksi muuta lumenvastaanottopaikkaa. Ne ovat Kulomäen täyttömäki ja Kehä III:lle näkyvä Vehkalanmäki. Kulomäessä ja Vehkalassa lumi kipataan mäen päältä alas, sitä ei kasata kuten Koisotiellä.