Rehtori Sari Lindblom ei tunnista, että yliopistolla olisi "Helsinki-kuplaa" – "Näin isoon yhteisöön mahtuu kaikkea mahdollista"

Helsingin yliopistossa palattiin vihdoin tällä viikolla lähiopetukseen koronan jäljiltä, mutta päällä on jo toinen maailmanlaajuinen kriisi.

Venäjän Ukrainassa aloittama sota näkyy yliopistolla niin, että tutkijoiden yhteistyöhankkeet Venäjälle on jäädytetty. Tutkimusyhteistyötä ei luonnollisesti voi tehdä, vaikka yksittäinen venäläistutkija ei jakaisi hallinnon näkemyksiä.

Pakolaisina Suomeen tulevista rehtori Sari Lindblom sanoo, että tällä hetkellä Ukrainasta tulee eniten äitejä lapsineen.

Jos ukrainalaisopiskelijoita kuitenkin tulisi, heille yliopisto voi tarjota erillisopinto-oikeutta. Sen sijaan tutkintokoulutukset valintakriteereineen ovat Suomessa tiukasti säädeltyjä.

Lindblom on hoitanut yliopiston rehtorin tehtävää 1. helmikuuta lähtien ja jo aiemmin sijaistanut edellistä rehtoria Jari Niemelää tämän sairausloman aikana kahden vuoden ajan.

Lindblom on 1640 perustetun yliopiston ensimmäinen naisrehtori. Hän itse sanoo olleensa hieman yllättynytkin siitä, kuinka paljon sukupuolta on uutisissa tuotu esiin.

– Onhan se lasikaton rikkomista ja ymmärrän, että jonkun on oltava se ensimmäinen. En silti ole aikaisemminkaan ajatellut, että olisin nimenomaan naistohtori ja naisprofessori, ja todellakin toivon, että sukupuoli ei ole ollut se tekijä, miksi minut on johonkin tehtävään valittu, sanoo Lindblom, joka kertoo olevansa myös vaimo, äiti ja mummi.

Sukupuoli näkyy Lindblomin mukaan hänen urallaan eniten niin, että Lindblom on pyrkinyt mahdollistamaan naisille sekä tutkijana työskentelyn että perheen perustamisen.

– Olen aina sanonut opiskelijoilleni, että autan kaikin tavoin, jotta sekä naisille että toki myös miehille olisi mahdollista yhdistää ura ja perhe.

"Kelan uuden suosituksen mukaan opiskelijaravintoloiden ei täydy enää tarjota lihaa tai kalaa" – kasvis- tai vegaaniruokaan siirtymistä on harkittu Unicafella, päätöstä ei ole tehty

Opiskelijayhteisö oli kohun keskellä viime syksynä, kun maantieteen opiskelijoiden Afrikan tähti -teemaista fuksitapahtumaa ja sen jälkeen koko 1950-luvulla luotua lautapeliä alettiin pureskella julkisuudessa.

Sari Lindblom toteaa, että yliopistoon mahtuu laajasti eri näkemyksiä ja niitä kuunnellaan, mutta hän ei lähde puimaan julkisesti sisäisiä ristiriitoja ja niiden selvittelyä, koska se ei edesauta asioiden käsittelyä osapuolien kanssa.

Osin väärinkäsityksestä alkanut ja mittasuhteistaan täysin yli paisunut kohu oli joillekin opiskelijoille todella rankka kokemus.

– Kriisiapua todella tarvittiin, Lindblom kuittaa.

Hän myös muistuttaa, että yliopisto ei pyytänyt kohussa anteeksi vaan opiskelijoiden järjestö HYY. Yliopiston hallituksen puheenjohtajana viime kaudella istunut presidentti Tarja Halonen sanoi Afrikan tähti -tapauksesta HS:lle joulukuussa, että "anteeksi pyytäminen on tämän päivän tapa selviytyä asioista".

Päiväkotien työntekijöillä pitäisi olla mahdollisuus valkoisuuden reflektointiin, sanoo Ulla Laukkanen – "Työyhteisöissä saatetaan puhua rasismista nyt ensimmäistä kertaa"

”Helsinki-kuplasta” Lindblom sanoo, ettei oikeastaan tiedä mitä sillä tarkoitetaan, jos puhutaan Helsingin yliopistosta, jolla on yksiköitä ja tutkimusasemia aina Hangosta Lapin Värriöön.

– En tunnista sellaista ilmiötä. Näin isoon yhteisöön mahtuu ihan kaikkea mahdollista, sanoo Lindblom, jonka mukaan esimerkiksi cancel-kulttuuri, jossa vääriksi koetut mielipiteen esittäjä vaiennetaan, ei ole saanut jalansijaa yliopistossa.

– Tietysti viimeisen 10 vuoden aikana opettajille on tullut lisää vastuuta muun muassa siinä, että millaisia esimerkkejä ja materiaaleja opetuksessa käytetään.

Lindblom muistuttaa, että korkeakouluopiskelijoiden kuuluukin olla hereillä yhteiskunnan muutoksessa.

– Opiskelijat ovat aina kiinnittäneet huomiota yhteiskunnan piilorakenteisiin ja epäkohtiin.

Rasismikohu räjäytti Afrikan tähti -pelin myynnin: ostajille voidaan tarjota jopa ei-oota – "Pelille on Suomen tuki”

IL: Afrikan tähti -teemaisesta opiskelijatapahtumasta leimahti rasismikohu – vaihto-opiskelija: "Se on niin kammottava peli"

Kuka?

Sari Lindblom

FT, yliopistopedagogiikan professori Sari Lindblom, 61, on nimitetty Helsingin yliopiston rehtoriksi heinäkuussa 2023 päättyvän kauden loppuun.

Asuu Espoossa.

Yliopistossa on opiskelijoita ja henkilökuntaa yhteensä noin 40 000.

"Joillekin Putinin toimien arvostelu on henkilökohtainen loukkaus" – Kieli yhdistää Helsingissä asuvia venäläisiä, mutta mikään muu ei

Amerikkalaiset kysyvät nyt neuvoja, onko Suomeen enää turvallista matkustaa – Tommi Laitio: "En ole koskaan ollut tässä tilanteessa Helsingin suhteen"

Professori neuvoo: Näin tunnistat sotapropagandan – "Puhutaan voimakkailla käsitteillä, jotka soveltuvat helposti manipuloimiseen"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut