Ukrainasta paenneiden kansainvälistä suojelua hakeneiden määrä on kasvanut huomattavasti viime viikon aikana, kertoo Maahanmuuttovirasto tiedotteessaan.
Venäjän hyökkäyksen jälkeen 9 247 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa.
– Kansainvälisen suojelun hakemuksia vastaanotettiin viime viikolla päivässä käytännössä yhtä paljon kuin koko viime vuonna tuli yhteensä uusia turvapaikanhakijoita Suomeen. Tämä olisi johtanut koko turvapaikkajärjestelmän ruuhkaantumiseen. Nyt pystymme käsittelemään myös muita turvapaikkahakemuksia normaalisti, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen tiedotteessa.
– Vaikka määrät ovat olleet selkeässä nousussa, edelleenkin suurimmalla osalla Ukrainasta paenneista on ollut aiempi side Suomeen, Lehtinen jatkaa.
Suurin osa hakee Suomesta tilapäistä suojelua, jota Suomi myöntää muiden EU-maiden tavoin Ukrainasta paenneille. Tilapäistä suojelua hakeneista valtaosa on ollut naisia ja lapsia.
Tilapäistä suojelua voidaan myöntää myös niille Venäjän hyökkäyksen takia paenneille EU:n ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet laillisesti Ukrainassa ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista. Muut kuin Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet tähän mennessä 93 tilapäisen suojelun hakemusta.
Maahanmuuttovirasto kertoo, että ukrainalaisten todellinen määrä Suomessa on suurempi. Kaikki Ukrainasta paenneet eivät hae kansainvälistä suojelua, kun saapuvat Suomeen.
Ukrainalaiset voivat oleskella Suomessa viisumivapaasti kolmen kuukauden ajan. Heillä voi olla myös jokin muu oleskeluluvan peruste, kuten työpaikka tai perheenjäsen Suomessa.
Tilapäistä suojelua haetaan poliisilta tai rajaviranomaiselta, minkä jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää luvan. Maahanmuuttovirasto aloitti tilapäisen suojelun lupien myöntämisen Ukrainasta paenneille reilu viikko sitten. Tähän mennessä tilapäisen suojelun päätöksiä on tehty 409.
Tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika on tällä hetkellä noin kaksi viikkoa. Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto tilaa henkilölle oleskelulupakortin, jonka saaminen kestää noin kaksi viikkoa.
Hiljattain turvapaikkahakemuksen tehneille ei ole vielä tehty turvapaikkapuhutteluja. Turvapaikan hakemisen perusteita ei ole mahdollista eritellä. Turvapaikanhakijan suojelun tarve arvioidaan yksilöllisesti. Yleisesti ottaen viime vuosina merkittävimpiä hakijaprofiileja Venäjän kansalaisten osalta ovat olleet pohjoiskaukasialaiset hakijat, poliittiset aktivistit ja Jehovan todistajat.