Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi yksikkö asunnottomille avattiin Pasilaan: "Tarkoitus on, että tämä ei ole paikka, jonne ihmiset jäävät asumaan"

Itä-Pasilaan avattiin viikko sitten uusi 50-paikkainen tilapäismajoitusyksikkö pitkäaikaisasunnottomille. Topparikujalla toimivaa tilapäismajoitusyksikkö Tupaa ylläpitää Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva). Helsingin kaupunki ostaa Vva:lta pitkäaikaisasunnottomille majoitusta ja siihen liittyvän ympärivuorokautista tukea. Tupaan ohjaudutaan Hietaniemenkadun palvelukeskuksen kautta.

– Tähän mennessä majoittujia on noin parikymmentä. Tarkoitus on, että tämä ei ole paikka, jonne ihmiset jäävät asumaan, vaan täältä pyritään kohti omaa asumista, toteaa viestinnästä vastaava Erja Morottaja Helsingin Uutisille.

Helsingissä pitkäaikaisasunnottomille tarkoitettujen tuetun asumisen asumisyksiköiden paikkamäärä on laskenut vuodesta 2013. Samanaikaisesti tuen tarpeessa olevien määrä noussut.

– Helsingissä tuettuun asumiseen jonotetaan tällä hetkellä yli vuosi. Pitkäaikaisasunnottomalle se merkitsee asunnon odottamista kadulla, hätämajoituksissa tai tuttavien nurkissa. Katuasunnottomuuden jatkuessa terveys- sekä muut ongelmat pahenevat ja muuttuvat pysyväksi tilaksi, jolloin paluu tavalliseen arkeen käy yhä haasteellisemmaksi, Vailla vakinaista asuntoa ry:n asumispalvelupäällikkö ja matalan kynnyksen toiminnan vastaava Jussi Lehtonen kertoo tiedotteessa.

Kaupunki lopetti viime vuoden lopulla Vva:n hallinnoiman 65-paikkaisen asunto ensin mallilla -toimineen Junailijankujan asumispalveluyksikön. Sen asukkaat sijoitettiin jo olemassa oleviin yksiköihin.

Pitkäaikaisasunnottomuus lisääntyi Suomessa jo toista vuotta peräkkäin. Viime vuoden lopulla pitkäaikaisasunnottomia oli 1 318. Määrä on 264 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna. Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus (ARA) julkaisi helmikuun lopulla tuoreimmat asunnottomuustilastot.

Tupa-yksikössä majoittujat saavat käyttöönsä oman huoneen. Jokaisessa huoneessa majoittuu yksi henkilö tai pariskunta. Huoneissa ovat omat WC:t, jääkaappipakastimet sekä peruskalustus petivaatteineen. Käytössä on myös yhteisiä tiloja.

– Oma huone on majoittujan käytössä vuorokauden ympäri niin pitkään, kunnes hänen asumistilanteensa ratkeaa. Majoittujien tuesta ja palvelusta vastaavat sosiaali- ja terveyshuollon ammattilaiset sekä vertaistaustainen työvalmentaja, Tupa-yksikön esihenkilö Päivi Tuomi kertoo tiedotteessa.

Kokonainen kerrostalo tyhjeni Helsingissä: 100 asuntoa oli tarkoitettu asunnottomille: "Kadulla olevien ihmisten määrä on kasvussa"

Häädön saanut muuttaa useimmiten kaverilleen – silti arviolta yli 200 koditonta asuu Helsingissä taivasalla

Asunnottomien asuntola myydään sijoittajalle Helsingin huippupaikalta – muutetaan luksus-lofteiksi