Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kallioon piti valmistua kesällä 1920-lukua henkivä kerrostalo, sitten syttyi tuhoisa tulipalo – seuraava harvinaisuus nousee Oulunkylään

Helsinkiin on rakenteilla useampia uusia kerrostaloja, jotka muistuttavat 1900-luvun alun tyyliä.

Franzéninkadun ja Kaarlenkadun risteykseen piti valmistua kesäkuun alussa 7-kerroksinen Kallion Kaarle.

Vastaanottokeskuksen paikalle nousevan talon suunnittelu on herättänyt paljon huomiota, koska uudiskohteet ovat Kalliossa harvinaisia ja rakennuksen julkisivu henkii vahvasti 1920-luvun arkkitehtuuria.

Rakentaminen keskeytyi kuitenkin maaliskuun alussa, kun kattorakenteissa syttyi tulipalo.

– Tulipalo aiheutti katolla pahaa tuhoa, työmaalla ollut työntekijä kommentoi Helsingin Uutisille viime viikolla.

Rakennusliike Laptin Etelä-Suomen aluejohtaja Sami Alanen ei halua vielä kommentoida tuhojen laajuutta tarkemmin. Hän sanoo, että vahinkojen selvittäminen on kesken.

Pelastuslaitos on kertonut, että tulipalossa olisi tuhoutunut kaikki ullakkoasuntojen runkojen rakenteet.

Alanen haluaa korjata, että ullakkoasuntojen osalta tuhoutuivat vesikattorakenteet.

–  Vesikatto oli pellityksiä vaille valmis, Alanen sanoo.

Tulipalo ei aiheuttanut suurempia vesivahinkoja.

Poliisi tutkii syttymissyytä.

– Alustavan selvityksen perusteella on varsin todennäköistä, että palo on saanut alkunsa rakennustöiden yhteydessä, Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan.

Rakennuksen kaikki 43 asuntoa on myyty. Alasen mukaan vielä ei haluta arvioida, miten suuri vaikutus tulipalolla on niiden valmistumiseen.

– Tiedotamme osakkaita vielä tarkemmin, kun selvitystyöt etenevät.

Oulunkylään aletaan rakentaa kesällä massiivitiilimuurattua kerrostaloa, jonka esikuvat ovat 1920– ja 30-lukujen Töölössä.

– Rakennuksen ulkonäkö ei ole sinänsä 1920-lukua, mutta arkkitehtuurin sielu on vanhassa rakentamistavassa. Mansardikatto rakennetaan painovoimaisen ilmanvaihdon ehdoillla. Haluan korostaa sen eroa esimeriksi Kaarlenkadulle ja Helsinginkujalle rakennettaviin elementtitaloihin, joihin tulee koneellinen ilmastointi, suunnittelusta vastaavan Avarrus Arkkitehtien Pauli Siponen sanoo.

Avarrus Arkkitehtien mukaan Töölön 1930-luvun rakennukset ovat kuluttaneet tutkitusti vähän energiaa ja massiivikivirakentamista pidetään kosteusteknisesti varmana ratkaisuna.

Käskynhaltijantien ja Mestarintien kulmaan tulevassa talossa 1900-luvun alun Töölöstä muistuttaa myös ”tiilireliefillä leikittely”.

– Olemme koittaneet tehdä sen moderniksi, kyse ei ole kertaustyylistä. Rakennuksessa on klassinen rauhallinen aihe ja modernia twistiä. Esimerkiksi isommat ikkunat kuvaavat modernia arkkitehtuuria.

29 asunnon kerrostalon rakentaa arkkitehtien perustama Kestävät Kodit Oy. Sen on määrä valmistua loppuvuodesta 2023.

Ensimmäiset kaupat asunnoista on tarkoitus tehdä huhtikuussa. Kaikista asunnoista ei ole tehty vielä varauksia.