Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiläisten rehellisyys yllätti Annen - Löytötavaratoimistoon tuotiin myös 7000 euroa sisältänyt kirjekuori

Arki: Unohditko saunakiukaan laiturille tai kännykkäsi metroasemalle? Löytötavaroiden kirjo on todella laaja. Lompakossa oli jopa tuhansia euroja.

Tavarapaljouden keskellä elävät helsinkiläiset unohtavat säännöllisesti omaisuuttaan julkisiin kulkuneuvoihin tai ravintoloihin.

Jo noin kahdeksan vuotta Kontulassa toiminut Metrosuutarien piste ottaa vastaan muun muassa metrojuniin ja HSL:n busseihin unohtuneita tavaroita.

– Kontulaan ja muihin löytötavarapisteisiin tuodaan kyllä ihan kaikenlaisia esineitä. Helpompi olisi luetella ne tavarat, joita ei busseista, metrojunista ja -asemilta ole meille kannettu, kertoo Suomen löytötavarapisteen toimitusjohtaja Hannu Heiskanen.

Metrosuutarit ja Suomen löytötavarapiste tekevät yhteistyötä, sillä ne ovat osa HTP-palvelut-yritystä.

– Invamopo ja saunankiuaskin on meille tuotu. Kiukaassa ei ollut kiviä, joten arvelen, että se oli juuri ostettu, eikä bussi sitten ottanut sitä kyytiinsä. Varmaankin omistaja jätti sen laiturille sitten seisomaan, Heiskanen arvioi.

Onpa julkisista kulkuvälineistä löytynyt myös kirjekuori, jossa oli 7 000 euroa seteleinä. Eräässä löytölompakossa oli puolestaan rahaa 5 000 euron verran.

Kontulassa asuva Anne Korhola unohti muutama vuosi sitten bussiin pikkukassin, jossa oli hänen sisarelleen tarkoitettu lahja: pikkupullollinen laatuparfyymia.

– Silloin kassin hukkaaminen harmitti kovasti, koska hajuvesi oli sadan euron arvoinen, Heiskanen muistelee.

– Sitten mieheni sanoi, että käy kysymässä kassia löytötavaratoimistosta. En uskonut kassin enää löytyvän, mutta löytyipäs vain! Ihanaa, että joku oli niin rehellinen, että toimitti sen sinne.

Hannu Heiskasen mukaan helsinkiläiset ovat varsin rehellistä väkeä löytötavaroiden suhteen.

– Sitähän ei voi kukaan tietää varmaksi, onko esimerkiksi meille toimitettu polkupyörä varastettu vai ei. Tärkeintä on se, että oikea omistaja löytäisi lopulta sen, Heiskanen mainitsee.

Kontulassa sijaitsevasta löytötavarapisteestä kadoksissa olevat tavarat matkaavat lopulta Kamppiin, missä niitä säilytetään kolme kuukautta.

– Pyrimme siihen, että arvotavaroista kaksi kolmasosaa löytäisi takaisin omistajiensa luo, kertoo Kampin löytötavarapisteen esimies Jukka Kiviranta.

– Läheskään aina arvotavara ei merkitse rahallisesti kallista esinettä, vaan sillä voi varsin hyvin olla myös suuri tunnearvo. Esimerkiksi isoäidin tekemä käsityö voi olla omistajalleen arvokas.

Jos omistaja osaa kertoa kadottamansa esineen tuntomerkit, hän voi lunastaa sen takaisin itselleen. Lunastusmaksu on viisi prosenttia tavaran arvosta, mutta korkeintaan 17 euroa.

Lunastamatta jääneitä esineitä ei kuitenkaan heitetä menemään, vaan niitä lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Parhaillaan kootaan tavaralähetystä, joka on menossa avuksi Ukrainaan.

Kampissa kerätään myös lahjoituksena Ukrainaa kohti lähteviä kenkiä. Maanantaihin mennessä niitä oli kertynyt jo kaksi lavallista.