Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä meillä oli ennen Mummotunnelia? – Jouko Lehtolan ainutlaatuiset valokuvat todistavat, kuinka Helsingin "kapakkavallankumous" käynnistyi 1990-luvulla

Helsingissä alkoi 1990-luvulla kapakkavallankumous, jonka tunnelmat tallentuivat edesmenneen Jouko Lehtolan (1963–2010) valokuviin. Helsingin Uutiset löysi kuvia Jouko Lehtolan säätiön kokoelmista.

Vallankumous ei alkanut Eppujen sanoituksen mukaisesti alakuppilasta, vaan Uudenmaankadulta Helsingistä. Neuvostoliitto oli hajonnut, ja Suomi oli liittynyt Euroopan Unioiniin. Anniskeluohjeet väljenivät, ja asiakkaat olivat käyneet muuallakin kuin Tukholmassa, Leningradissa, interraililla tai keihäsmatkalla.

1990-luvun puolivälissä alkoi boheemi kaupunkimainen irtiotto.

Ilmapiiri muuttui voimakkaasti. Se näkyi asiakkaiden, henkilökunnan ja ravintoloitsijoiden yhteisöllisyydessä. Viihtyminen ja hyvä ruoka olikin yhteinen asia. Ei oltu enää eri puolilla. Samaan aikaan noustiin myös lamasta.

Alkon monopoli pirstoutui ja ravintolat saivat lupia viinin maahantuontiin. Uudet oluen maahantuojat astuivat markkinoille, kuten myös ensimmäiset pienpanimot.

Yksi ensimmäisiä uuden ajan airuita oli yllä olevan kuvan Bahia Uudenmaankadulla. Kuva on otettu legendaarisen Art Goes Kapakka -kaupunkifestivaalin alla 1995. Niistä vuosista käynnistynyt kapakkavallankumous ei koskaan tyrehtynyt.

Bahian perustajista Stiina Kuisma vetää Elmun taiteilijakoti Jallukassa Malaga Baria. Tässä välillä hän on toiminut muun muassa ravintoloitsijana Hietalahden hallissa, Fredrikintorin Torissa ja Motissa. Niistä kokemuksista syntyi keittokirja Ronskisti ja rakkaudella. Kukapa ei olisi kuullut Torin jallulihapullista.

Bahian ilopilleri Sergio Machado muutti jo vuosia sitten Turkuun ja piti siellä suosittua brasilialaisravintola Bossaa. Lisäksi hän on levyttänyt ja antanut konsertteja.

Jouko Lehtola tallensi nuorisokulttuuria ja Stadin terasseja, joita syntyi muuallekin kuin Punavuoreen. Eerikinkadulla loistivat Helmi, josta pomppasi julkisuuteen muun muassa nuori Jyrki Sukula. Ja toisella puolen katua Kaurismäkien Corona, Dubrovnik ja Kafe Moskova. Toisaalla syntyi Mummotunnelin esiäiti: Center Innin Raffaellon terassi. Keskustan ulkopuolelle Töölöön nousi KuuKuu.

Silloiset nuoret aikuiset ovat nyt 50-65-vuotiaita.

Lue myös: Muistatko vielä Chez Mariuksen, Fabiansin, Motin, Wimpyn tai Carrolsin? – Moni aikanaan suosittu helsinkiläisravintola on enää muisto