Mitä meillä oli ennen Mummotunnelia? – Jouko Lehtolan ainutlaatuiset valokuvat todistavat, kuinka Helsingin "kapakkavallankumous" käynnistyi 1990-luvulla
2
Eerikinkatu oli nuorten aikuisten kokoontumispaikka. Vetonaulat Corona ja Helmi löytyivät molemmin puolin katua. Jouko Lehtola
Katso isompi kuvaMuusikko ja kokki Sergio Machado iloitsi Uudenmaankadun Bahiassa ennen Art Goes Kapakka -festivaalia vuonna 1995. Jouko Lehtola
Sakari Nupponen
| Päivitetty
Helsingissä alkoi 1990-luvulla kapakkavallankumous, jonka tunnelmat tallentuivat edesmenneen Jouko Lehtolan (1963–2010) valokuviin. Helsingin Uutiset löysi kuvia Jouko Lehtolan säätiön kokoelmista.
Vallankumous ei alkanut Eppujen sanoituksen mukaisesti alakuppilasta, vaan Uudenmaankadulta Helsingistä. Neuvostoliitto oli hajonnut, ja Suomi oli liittynyt Euroopan Unioiniin. Anniskeluohjeet väljenivät, ja asiakkaat olivat käyneet muuallakin kuin Tukholmassa, Leningradissa, interraililla tai keihäsmatkalla.
1990-luvun puolivälissä alkoi boheemi kaupunkimainen irtiotto.
Ilmapiiri muuttui voimakkaasti. Se näkyi asiakkaiden, henkilökunnan ja ravintoloitsijoiden yhteisöllisyydessä. Viihtyminen ja hyvä ruoka olikin yhteinen asia. Ei oltu enää eri puolilla. Samaan aikaan noustiin myös lamasta.
Alkon monopoli pirstoutui ja ravintolat saivat lupia viinin maahantuontiin. Uudet oluen maahantuojat astuivat markkinoille, kuten myös ensimmäiset pienpanimot.
Muusikko ja kokki Sergio Machado iloitsi Uudenmaankadun Bahiassa ennen Art Goes Kapakka -festivaalia vuonna 1995. Jouko Lehtola
Yksi ensimmäisiä uuden ajan airuita oli yllä olevan kuvan Bahia Uudenmaankadulla. Kuva on otettu legendaarisen Art Goes Kapakka -kaupunkifestivaalin alla 1995. Niistä vuosista käynnistynyt kapakkavallankumous ei koskaan tyrehtynyt.
Bahian perustajista Stiina Kuisma vetää Elmun taiteilijakoti Jallukassa Malaga Baria. Tässä välillä hän on toiminut muun muassa ravintoloitsijana Hietalahden hallissa, Fredrikintorin Torissa ja Motissa. Niistä kokemuksista syntyi keittokirja Ronskisti ja rakkaudella. Kukapa ei olisi kuullut Torin jallulihapullista.
Mitä meillä oli ennen Mummotunnelia? Raffaellon terassi oli osa kaupungin sykettä jo 1990-luvulla. Jouko Lehtola
Bahian ilopilleri Sergio Machado muutti jo vuosia sitten Turkuun ja piti siellä suosittua brasilialaisravintola Bossaa. Lisäksi hän on levyttänyt ja antanut konsertteja.
Jouko Lehtola tallensi nuorisokulttuuria ja Stadin terasseja, joita syntyi muuallekin kuin Punavuoreen. Eerikinkadulla loistivat Helmi, josta pomppasi julkisuuteen muun muassa nuori Jyrki Sukula. Ja toisella puolen katua Kaurismäkien Corona, Dubrovnik ja Kafe Moskova. Toisaalla syntyi Mummotunnelin esiäiti: Center Innin Raffaellon terassi. Keskustan ulkopuolelle Töölöön nousi KuuKuu.
Silloiset nuoret aikuiset ovat nyt 50-65-vuotiaita.
Raffaello oli Center-Innin luomus ja historiaa: Se toimi nurin menneen SKOP:n korttelissa vanhalla kauppakujalla. Jouko Lehtola