Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin vanhin kirkko jättiremonttiin – nämä aarteet viedään suojaan korjausten tieltä

Östersundomin kirkkoon on tulossa kaksi eri remonttia kuluvana vuonna.

Huhtikuussa on tarkoitus purkaa ullakon katon haitta-aineita sisältävät eristeet ja korvata ne paremmilla ja ympäristöystävällisemmillä lämpöeristeillä. Remontin ansiosta myös kiinteistön energiatehokkuutta saadaan huomattavasti parannettua.

Pihalle tulee kontti purkujätettä varten ja eteiseen asennetaan alipainekammio.

– Ullakkoremontti päätettiin tehdä keväällä, koska kesällä ullakolla on aivan liian tukala työskennellä. Urakoitsijoiden kannalta olisi ollut hankalaa tehdä remontteja samanaikaisesti, kertoo kirkkoherra Martti Häkkänen Helsingin Mikaelin seurakunnasta.

– Halusimme myös rauhoittaa kesäkuukaudet, koska ne ovat kirkon toiminnan kannalta vilkkaimmat kuukaudet.

Syyskuun alusta marraskuun loppuun kirkko on poissa käytöstä, kun siirrytään öljylämmityksestä maalämpöön.

Remonttia varten kirkosta siirretään arvokkaat kirkkomaalaukset ja muut esineet suojaan. Kirkkosaliin asennetaan uudet lämmityspatterit nykyisten penkkien alle.

Maalämpöön tarvittavien porakaivojen tekemisestä aiheutuu melua yhtenä arkiviikkona syyskuussa. Meteliä aiheuttava työ sijoittuu kello 7–22 väliseen aikaan.

Osa pysäköintipaikoista joudutaan ottamaan pois käytöstä. Hautausmaalle järjestetään kulku, ja hautaamisia voidaan järjestää kuten ennenkin. Urakoitsijoille välitetään tieto tilaisuuksista, jolloin työmaalla pidetään tauko.

Maalämpöremontti on ympäristön kannalta kestävä ratkaisu ja Helsingin seurakuntayhtymä on sitoutunut hiilineutraaliin ohjelmaan.

Östersundomin kirkon öljylämmitysjärjestelmä on lisäksi tullut tiensä päähän.

Vuonna 1754 valmistunut kirkko on Helsingin vanhin kirkko. Kirkkoon on myös suunnitteilla peruskorjaus, jota ei kuitenkaan ehditä ajoittaa samaan aikaan maalämpöurakan kanssa.

Vanha kirkko tarvitsisi uuden vesikaton sekä ulkoseinien, lattioiden ja sokkelin kunnostuksen. Lisäksi urut haluttaisiin uusia.

– Peruskorjauksen valittavat suunnittelutoimistot on ensin kilpailutettava. Sen jälkeen laadittavat suunnitelmat on hyväksytettävä museovirastossa sekä kirkollisissa päättävissä elimissä, kertoo Matti Priha Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöosastolta.

– Budjettiin on periaatteessa tehty varaukset näitä korjauksia varten, mutta päätöksiä ei ole tehty. Aikaisintaan peruskorjaus voitaisiin aloittaa vuonna 2023.