Venäjän hyökkäyksen seuraus: Suomalaisten asekauppojen patruunat viedään käsistä, osa loppui jo – "Saatavuuden heikkenemistä saa pelätä"

Ilmiö: Sota näkyy Helsingin aseliikkeiden asiakasmäärissä.

Yli neljä viikkoa kestänyt Ukrainan sota on alkanut näkyä helsinkiläisissä aseliikkeissä.

Kohonnut maanpuolustustahto ja vilkastunut reserviläistoiminta on lisännyt kiinnostusta aseenkäsittelytaitoihin.

Aseita puoli vuosisataa omassa liikkeessään myynyt Jaakko Vottonen on huomannut kaupankäynnissä selvän muutoksen.

– Kyllä helmi- ja maaliskuu ovat nyt olleet vilkasta aikaa. Aseita ei ole ostettu tavallista enempää, mutta esimerkiksi patruunoita on mennyt senkin edestä, Vottonen kertoo.

Vallilassa sijaitsevassa Aseteknossa reserviläisaseisiin tarkoitetut patruunat ovat tällä hetkellä tilapäisesti lopussa kokonaan.

Patruunapula johtuu osin kovasta kysynnästä, mutta myös toimitusvaikeuksista.

Asiakkaat ovat jopa hamstranneet patruunoita.

– Normaalisti tilaan patruunoita ulkomailta, varsinkin Euroopasta, mutta Ukrainan tilanteen takia se väylä on tukossa kokonaan.

– Suomalaiset patruunat ovat keskimäärin kaksi ja puoli kertaa ulkomaisia kalliimpia. Tietenkin, jos asiakkaalle ei ole hinnalla väliä, silloin patruunoiden saatavuus on jo helpompaa, Vottonen pohtii.

Suomessa toimii nykyisin kaksi patruunatehdasta: Sako Oy:n lataamo sijaitsee Hausjärvellä ja Nammo Lapua Oy puolestaan nimensä mukaisesti Lapualla.

Läheskään kaikkia patruunoita ei helsinkiläisissä asekaupoissa kuitenkaan osteta reserviläiskäyttöön.

– Helsingissä on hyvin runsaasti metsästystä harrastavia – varsinkin hirvenmetsästys on yllättävän suosittua. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on metsästysseuroja, joissa on jopa enemmän Helsingissä asuvia jäseniä kuin paikallisia metsästäjiä, Vottonen paljastaa.

Abrahaminkadulla, Hietalahdessa sijaitsevan Helsingin Asenurkan omistaja Markku Talvisto on tehnyt saman havainnon kuin Jaakko Vottonen.

– Aseiden myynti ei ole alkuvuodesta juurikaan kasvanut, mutta patruunoiden kauppa käy nyt vilkkaampana kuin aikoihin, Talvisto kertoo.

– Varmasti myös aseita ostettaisiin nykyistä enemmän, mutta poliisi myöntää uusia aselupia omalla aikataulullaan. Lupien saaminen kestää yleensä vähintään useita kuukausia.

Talviston mukaan on nähtävissä, että tietyt asiakkaat ovat jopa hamstranneet patruunoita.

– Kyllä tässä patruunoiden saatavuuden heikkenemistä saa pelätä. Lisäksi nikkelin maailmanmarkkinahinta on nousussa, vaikkakin patruunoiden myyntihintaan se vaikuttaa tietenkin vasta viiveellä.

Asenurkasta kysytään nyt etenkin Luger-pistooliin ja Remington-kivääriin tarkoitettuja patruunoita. Lisäksi varsinkin aktiivireserviläiset hankkivat patruunoita myös Puolustusvoimien käyttämään perinteiseen 7,62 RK 62 -rynnäkkökivääriin.

Asekauppiaiden liitto ry:n puheenjohtaja Timo Huikkala pitää tilannetta monen tekijän summana.

– Patruunoiden saatavuus alkoi heikentyä jo silloin, kun Yhdysvalloissa pidettiin presidentinvaalit. Amerikkalaiset pelkäsivät, että aselainsäädäntö tiukentuisi, joten silloin uusia aseharrastajia tuli 8–12 miljoonaa. Jos jokainen heistä tilaa tuhat patruunaa, se määrä on valtava ja on pois muiden maiden kiintiöstä, Huikkala muistuttaa.

– Suomessa ampumaharrastus kasvatti koronakaudella suosiotaan ja Ukrainan sodan myötä eurooppalaisten maiden armeijat kasvattavat ammusvarastojaan. Tehtaat eivät yksinkertaisesti pysty tuottamaan patruunoita kysyntää vastaavaa määrää.

Huikkalan mukaan myös patruunarahtien hinta esimerkiksi Koreasta Suomeen on parissa vuodessa peräti viisinkertaistunut.

– Passijonot ovat Ukrainan tilanteen vuoksi pidentyneet. Monilla paikkakunnilla samat virkailijat käsittelevät passihakemuksia ja aselupia. Silloin aselupien saaminen on entisestään viivästynyt.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut