Helsinkiläinen Katja leipoo karjalanpiirakoita ja himoittua ruisleipää – harrastuksesta kasvoi bisnes: "Ihmisten kertomukset saivat minut oivaltamaan, miten tärkeää perinneleipominen on"

Leipä: Yrittäjän into leipomiseen syttyi uudelleen Chicagossa. Ruisleivän juuri on yli 40 vuotta vanha.

Sen haistaa jo astuessa rappukäytävään: täällä paistetaan ruisleipää. Tuoksu on lämmin ja rukiinen, vähän kirpeä. Ja todella hyvä.

– Valituksia naapureilta ei ole tullut, naurahtaa Ruisjuuri-yrittäjä Katja Roivas ovea avatessaan.

Pitäjänmäkeläisessä kerrostalokolmiossa on tavallinen arkipäivä. Lapset ovat koulussa ja mies töissä, keittiössä toimii kotileipomo. Pöydillä on uunipeltejä ja ruisjauhoa, uunissa paistuu ruisvuokaleipiä. Päivän karjalanpiirakkatilaukset odottavat kuljetusta paperipusseihin pakattuina. Olohuoneen ruokapöydälle on katettu tarjolle karjalaiseen, vieraanvaraiseen tapaan tuoreita riisipiirakoita ja munavoita sekä kanelipullia.

– Otatko kahvia? Roivas kysyy.

Karjalanpiirakat ovat rapeakuorisia ja sisältä pehmeitä, ruisleivät näyttävät muhkeilta ja hyvin nousseilta.

– Reseptit ja yli 40-vuotias leivän juuri ovat äidiltäni Etelä-Karjalasta.

Meillä kotona Joutsenossa leivottiin aina, Roivas kertoo.

Into leipomiseen ja idea yritykseen piti Roivaksen kuitenkin hakea Yhdysvalloista.

– Asuimme kolme vuotta Chicagossa mieheni töiden takia. Kaipasin siellä kunnon ruisleipää ja karjalanpiirakoita, Roivas kertoo.

Löydettyään paikallisesta luomukaupasta ruisjauhoja hän päätti alkaa leipoa leipää itse.

– Pyysin äitiäni tuomaan ruisleivän juurta Suomesta. Hän salakuljetti sitä purkissa matkalaukussaan, Roivas paljastaa.

Siitä lähtien Roivas leipoi Chicagossa ruisleipää ja karjalanpiirakoita. Niitä riitti jaettavaksi myös suomalaisille tuttaville.

– Työskentelin silloin vielä vaatetusalalla, enkä ajatellut myyväni tuotteita koskaan kenellekään, Roivas kertoo.

Leipomisharrastus jatkui Suomessa, jossa Roivas osallistui ravintolapäiviin, myyjäisiin ja kaupunginosapäiville. Tuotteiden menekki oli hyvä ja palaute kannustavaa.

– Ihmiset lähestyivät minua tapahtumissa kertoen omia lapsuuden makumuistojaan. Se sai oivaltamaan, miten tärkeää perinneleipominen ja sen säilyttäminen on, Roivas sanoo.

Lopulta vuonna 2017 Roivas perusti elintarvikkeita ja leivontakursseja myyvän yrityksen. Vuonna 2020 hän jäi pois päivätöistä tarkoituksena siirtyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

– Ja sitten alkoi korona, Roivas sanoo.

Sen jälkeen asiakkaita on riittänyt vaihtelevasti.

– Piirakan- ja leivänleivontakursseja olen pitänyt koko ajan. Myös suoramyyntiä Reko-lähiruokarenkaan kautta sekä tilauksia leipomolta on ollut jonkun verran, Roivas kertoo.

Yrityksen kasvattaminen ja laajentaminen on ollut yrittäjällä mielessä. Ymmärrystä alaa kohtaan löytyy.

– Kasvua on yksinyrittäjänä vaikeaa toteuttaa pelkillä leipomotuotteilla, vaan sitä on haettava tuotteistuksesta ja kurssitoiminnasta, Roivas sanoo.

Roivas hoitaa yrityksessään kaiken itse, jopa verkkokaupan ja tuotteiden kotiinkuljetukset. Ainoastaan jouluaikaan hänellä on ollut apuvoimaa.

– Äiti on silloin tullut Joutsenosta auttamaan, Roivas kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut