Skoottaus: Syrjäytymisen ehkäisy kuuluu Helmeri Pirisen perustaman urheiluliikkeen tehtäviin.
Kansainvälinen rullaurheiluliitto World Skate avasi tämän vuoden alussa scoottaukselle oman jaoston, jonka puheenjohtajaksi nimitettiin suomalainen lajipioneeri 34-vuotias Helmeri Pirinen.
Pesti on monella tapaa merkittävä. Nuori laji haluaa Los Angelesin olympialaisiin 2028.
– Paljon on tehtävää. Monessa maassa toiminta vaatii organisoimista ja omat puheenjohtajansa, Pirinen summaa tulevaa.
Scoottaus ei ole enää pienen piirin harrastus, se on 20-vuodessa levinnyt laajalti ympäri Suomea.
– Tarkkoja lukuja ei ole, mutta arvioin alan myynnin pohjalta harrastajia olevan noin 80 000.
Pirinen on yksi lajin ensimmäisistä suomalaisista ammattilaisista. Hän solmi ensimmäisen ammattilaissopimuksensa 2010.
– District -brändi kutsui minut tuolloin talliinsa. He kustansivat kisamatkat, kulut ja maksoivat kuukausipalkan, nykyisin jo kilpailun lopettanut Pirinen valottaa.
Isojen kilpailujen palkintosummat vaihtelevat; pienimmillään ne voivat olla pari tuhatta euroa, parhaimmillaan kymmeniä tuhansia euroja.
Scoottaus on nuorten laji. Pirinen kertoo, että suurin osa harrastajista on 12–13 -vuotiaita. Toki hänen mukaansa laji vetää myös aikuisia.
Pirinen on myös yrittäjä ja nuorten työllistäjä. Hän perusti scoottauksen harrastajille suunnatun FinScooter nimisen liikkeen kymmenisen vuotta sitten. Liikevaihto on kasvanut tasaisesti.
Pirinen haluaa scoottauksen avulla auttaa myös nuoria elämässä eteenpäin.
– Olen tarjonnut kesä- ja kausitöitä nuorille lajiharrastajille mahdollisuuksien mukaan. Urheilu yhdistää ja se antaa lapsille ja nuorille yhteisen kielen taustasta riippumatta.
Pirinen on saanut joiltain vanhemmilta palautetta, että nuori on löytänyt tarkoituksen elämäänsä harrastuksen parista.
– Lämmittäähän se, että toimintamme on saattanut auttaa koulukiusattua löytämään itseään arvostavan yhteisön, Pirinen ilostuu.
Scootteihin erikoistunut yritys myy välineitä ja tarvikkeita urheilu- ja pyöräliikkeisiin. Kalastaman kauppakeskus Redissä sijaitsevassa kivijalkaliikkeessä on FinScooterin toimisto ja kuluttajamyynti.
– Mahdollisuus yhdistää harrastus ja työnteko on avannut osalle nuorista uuden maailman. Meillä on kuusi vakituista ja erinäinen määrä kausityöntekijöitä.
FinScooter järjestää aktiivisesti erilaisia lajitapahtumia ympäri Suomen.
– Parhaillaan olemme tukemassa noin kolmeakymmentä nuorta erilaisissa tapahtumissa. Maksamme matkat ja tuemme harrastuksissa. Palasimme juuri parin viikon kiertueelta, olimme eri laskettelukeskuksissa esittelemässä snow-scoottereita.
Viime vuoden MM-kisoissa Barcelonassa Pirisen yritys kustansi kymmenelle nuorella kisamatkan.
Kauppakeskus Redin myymäläpäällikkö Petri Sara on nähnyt läheltä Pirisen vaikutuksen nuoriin.
– Olen ollut hänellä töissä yhdeksän vuotta. Hänen luomansa yhteisö on positiivinen ja kannustava. Tapahtumissamme kaikki tulevat toimeen keskenään, taustasta riippumatta, Sara todistaa scoottauksen suomalaisen suurlähettilään arvokasta työtä.