Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulautojen käyttöön raju muutos Helsingissä – näin voit välttää pysäköintisakon

Helsingin keskustaan tulee lähiviikkojen aikana 400 sähköpotkulautojen pysäköintipaikkaa.

Jos lautaa ei ole pysäköity oikein, voi siitä jatkossa rapsahtaa sakko.

Toimenpiteistä ovat sopineet yhdessä Helsingin kaupunki ja yhteiskäyttölautoja operoivat yritykset.

Pysäköintipaikat ja telineet tulevat paikoille, joissa on ollut eniten lautoja ja ongelmatilanteita. Kaupunki kertoo, että paikkojen sijainnit ovat valittu myös sillä perusteella, että ne eivät ohjaa ajamaan jalkakäytävällä.

Sähköpotkulautoja pystyy jatkossakin pysäköimään pysäköintipaikkojen ulkopuolelle.

– Lautojen vuokraajilta edellytetään ottamaan kuva pysäköidystä laudasta. Operaattorit käyvät kuvia läpi, ja antavat selkeästi väärästä pysäköinnistä rahallisen sanktion, tiedotteessa kerrotaan.

Jos haluaa välttää rapsut, on lauta syytä kuvata siis aina oikein tehdyn pysäköinnin jälkeen.

Operaattorit perustavat myös yhteisen pysäköintipartion, jonka tehtävänä on pitää keskusta-alueen lautoja järjestyksessä sekä kaduilla että pysäköintipaikoilla.

– Ratkaisuja on muodostettu operaattoreiden kanssa sujuvassa yhteistyössä, ja niihin on vaikuttanut myös kaupunkilaisilta viime vuonna saatu palaute. Seuraamme toimenpiteiden vaikutuksia tämän kauden ajan, ja kehitämme mallia kokemuksien perusteella seuraavaa vuotta varten. Sähköpotkulaudat tulivat kaduille nopeasti, ja uuteen liikennemuotoon tottuminen vie sekä yhteiskunnalta että yksilöiltä oman aikansa, kertoo yksikön päällikkö Heikki Palomäki tiedotteessa.

Sähköpotkulautoja oli viime kesän vilkkaimman kesäsesongin aikaan käytössä yhteensä noin 8000 kappaletta. Osana kokeilua operaattorit ovat sitoutuneet viemään 24 tunnin kuluessa sellaiset laudat pois keskusta-alueelta, jotka ovat olleet käyttämättömänä tai epäkunnossa 24 tunnin ajan.

Viime syksynä operaattoreiden asettamat käyttörajoitukset ovat toistaiseksi voimassa. Viikonloppuöisin kello 00-05 välillä laudat ovat kokonaan pois käytöstä. Päivisin nopeusrajoitus on 20km/h, ja arkisin kello 00-05 välillä 15km/h.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee pysäköintimallia tiistaina.

Täällä on Helsingin uusi sakkorysä – poliisi: "Määräsimme 40 minuutissa 13 liikennevirhemaksua"

Ärsyttääkö väärin pysäköity sähköpotkulauta? Nyt voit käräyttää Voi-käyttäjän netissä

Sähköpotkulauta ja kevytkuorma-auto törmäsivät Helsingin keskustassa – poliisi kaipaa havaintoja