Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lego Masters Suomi -ohjelman Villellä, 42, on kodissa 2,8 miljoonaa Lego-palikkaa – "Onneksi vaimolla riittää ymmärrystä"

Legot: Ville Vanhatalo, 42, nähdään Lego Masters Suomi -kisassa.

Ville Vanhatalon kodissa on 2,8 miljoonaa Lego-palikkaa – suurin piirtein.

Tarkkaa määrää Vanhatalo ei pysty sanomaan, sillä monet osat espoolainen Lego-harrastaja on hankkinut käytettyinä ja irrallisina.

– Noin puolet olen ostanut virallisina setteinä ja puolet irrallisina. 2,8 miljoonaa palikkaa on ehkä hieman alakanttiin, Vanhatalo arvelee.

42-vuotiaan Lego-harrastajan kerrostalokoti Leppävaarassa pursuaa toinen toistaan hienompia malleja.

Hyllyiltä erottuvat realistisilta näyttävät Modular-sarjan talot, ja yhdessä nurkassa pilkistää Vanhatalon itse suunnittelema valtava pinkki yökerho.

Yksi hylly on omistettu tuhansille Lego-hahmojen osille, ja eteisen seinää värittävät päällekkäiset hahmorivistöt.

Onneksi vaimolla riittää ymmärrystä harrastukselle

– Sain ensimmäiset Lego-rasiani lapsena, mutta suunnitelmallisemmin olen kerännyt näitä 2000-luvun alusta lähtien, Vanhatalo kertoo.

Hankintoja keräilijä tekee niin suomalaisista kuin ulkomaisista verkko- ja kivijalkakaupoista. Mainitsemisen arvoisia ovat verkossa toimima Bricklink, kotimainen Pii Poo, kauppojen poistomyynnit sekä Legon myymälät Tukholmassa.

Vanhatalo ei ole laskenut, eikä oikeastaan haluakaan laskea, paljonko harrastukseen on kulunut rahaa.

Hyvällä tuurilla osia voi saada esimerkiksi huutokaupoista edullisesti, mutta kaikkein himotuimmista sarjoista pitää maksaa.

– Itselleni tärkein on 1990-luvulta peräisin oleva monorail-sarja, jonka ostin tshekkiläiseltä myyjältä. Olin haaveillut siitä vuosia ja se maksoi postikuluineen 750 euroa. Nyt vastaavaa pakkausta myydään yli 900 eurolla.

Monissa lapsiperheissä Lego-palikat tuottavat usein kiljahduksia, kun vanhemmat astuvat vahingossa lattialle jääneiden osien päälle.

Vaikka Vanhatalo säilyttää osia systemaattisesti ja järjestellyissä lokeroissa, ovat monet mallit ikään kuin levittäytyneet ympäri kotia.

Olohuoneessa on tuttujen tv-sarjojen mukaisia malleja, ja vessasta löytyy palikoista tehty wc-paperirullateline.

– Vaimoni ei rakenna, mutta onneksi hänellä riittää ymmärrystä harrastukselle, Vanhatalo hymyilee.

Olohuoneesta löytyy myös Unelmien lomakohteeksi nimetty Lego-teos, johon Vanhatalo sai inspiraation Kanarian- ja Madeiran-lomilta. Keskellä vehreää metsää ja tulivuorimaisemaa seisoo kaksi hahmoa – Vanhatalo itse ja hänen vaimonsa!

Muita Vanhatalon teoksia voi nähdä alan näyttelyissä, kuten Pii Poon tapahtumissa ja Hupiconissa, joihin hän on osallistunut Palikkatakomo-yhdistyksen jäsenenä.

Vanhatalon monivuotinen tavoite on rakentaa kotiin iso Lego-kaupunki. Sen pohja metroineen ja teineen on jo olemassa. Monet talot – kuten Täydelliset naiset -tv-sarjan rakennukset – ovat valmiina.

Kaupunkiin on tulossa myös Lego-palikoista rakennettu Euroviisut-konsertti, jonka hahmot kovaksi viisufaniksi tunnustautuva Vanhatalo on jo rakentanut.

Viime vuonna Vanhatalon projektia hidastutti osallistuminen MTV:llä tänä keväänä nähtävän LEGO Masters Suomi -kisan kuvauksiin.

Vanhatalo sanoo kuvausviikkojen olleen eräitä hauskimpia elämässään. Ne myös hitsasivat osallistujia yhteen, ja porukka on pitänyt yhteyttä kuvausten jälkeenkin.

– Oman parini Peter Palanderin kanssa meillä sopi huumorintaju hyvin yhteen. Ohjelma antoi sekä uusia ideoita että rutkasti itseluottamusta. Nyt tiedän, että kykenen inspiroimaan ja rakentamaan isojakin teoksia, Vanhatalo sanoo.

LEGO Masters Suomi -kilpailuohjelma nähdään keväällä MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa.