Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

25 000 hoitajan lakko uhkaa alkaa perjantaina – Ministeri siirsi laajempaa lakkoa

Työministeri Tuula Haatainen siirsi kahdella viikolla 40 000 hoitajan lakkoa, jonka oli määrä alkaa tämän viikon perjantaina 1. huhtikuuta. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja Tehy ilmoittivat tänään, että niiden 25 000 hoitajaa koskeva lakko alkaa kuluvan viikon perjantaina, jos sitä ennen sopua ei synny kertoo SuPer tiedotteessaan.

Tehy ja SuPer esittivät helmikuussa sote-alan pelastusohjelmaa, jolla sote-henkilöstön palkkoja nostettaisiin vuosittain 3,6 prosenttia viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.

Hoitajajärjestöt jättivät maaliskuun alussa lakkovaroituksen kuuteen sairaanhoitopiiriin ja osaan niiden lähipiirissä toimivista yhtiöistä ja osuuskunnista. Lakko oli alun perin ilmoitettu alkavaksi 18. maaliskuuta. Ministeri Haatainen kuitenkin käytti työriitalain mukaista mahdollisuuttaan siirtää lakon alkua kahdella viikolla.

Lakon piirissä, jonka on nyt määrä alkaa 1. huhtikuuta, ovat muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

Tiedotteessa todetaan, että lakkokohteissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi.

Hoitajajärjestöjen toinen lakkovaroitus sisältää aiemman lakkovaroituksen kuusi sairaanhoitopiiriä ja niiden lisäksi seitsemän uutta sairaanhoitopiiriä. Ministerin tekemä siirto lykkää sen alkavaksi 15. huhtikuuta.

Näin vaikeaa on tulla toimeen hoitajan palkalla: "Monet joutuvat tekemään keikkaa vapaapäivinään" – Hoitajat menossa lakkoon ensi viikolla

Näin työryhmä ratkoisi hoitajapulaa – Työryhmän sisällä erimielisyyttä keinoista: "Palkat kuntoon, ei mulla muuta"

Tehy: Lähes kaikki nuoret hoitajat harkinneet alan vaihtoa – "Vanhusten kohtaloa ei uskalla edes ajatella"