Oikein pysäköidystä sähköpotkulaudasta on jatkossa otettava käytön jälkeen valokuva, mikä lähetetään sähköpotkulautaoperaattorille. Potkulaudan käyttöveloitus päättyy vasta kun kuva on lähetetty.
Mikäli potkulauta on valokuvan perusteella pysäköity virheellisesti, annetaan siitä varoitus asiakkaalle. Seuraavasta virheellisestä pysäköinnistä veloitetaan viiden euron sanktio.
Operaattorin veloitusoikeus perustuu siihen, että asiakas on rikkonut potkulaudan käyttöehtoja, jonka mukaan lauta on pysäköitävä niin, ettei se haittaa muuta liikennettä. Sakko voidaan veloittaa suoraan asiakkaan operaattorille antamalta pankkikortilta.
Operaattoreille uusi käytäntö merkitsee tuhansien potkulautakuvien tulvaa.
– Viime kesänä meillä oli parhaimmillaan noin 25 000 ajoa päivässä, kertoo maajohtaja Reetta Alastalo operaattori Voilta.
Alastalo kertoo, että kuvista tarkastetaan tietty prosenttiosuus. Tarkistus ei tapahdu reaaliaikaisesti. Myös tekoälyä kehitetään kuvien tulkitsemiseen.
Alastalo uskoo, että sakkouhan ohella kuvaamisella on psykologinen vaikutus.
– Harva haluaa kuvata keskelle jalkakäytävää jättämäänsä potkulautaa.
Vastaavia käytäntöjä on muissa Euroopan kaupungeissa ja niistä on saatu hyviä kokemuksia.
Helsingissä toimii viisi sähköpotkulautaoperaattoria. Toimintakausi on alkamassa lähiviikkoina. Operaattori Voin lautojen on tarkoitus ilmestyä kaduille jo perjantaina.
Operaattorit perustavat alkavana kautena yhteisen pysäköintipartion, jonka tehtävänä on pitää keskusta-alueen laudat järjestyksessä.
Lisäksi operaattoreilla on omia oma logistiikasta vastaavia järjestelmä. Operaattorit ovat sitoutuneet viemään sellaiset laudat pois keskusta-alueelta, jotka ovat olleet käyttämättömänä tai epäkunnossa 24 tunnin ajan.
Sähköpotkulautojen käyttöön raju muutos Helsingissä – näin voit välttää pysäköintisakon
Alkavalla kaudella kaupunki osoittaa ydinkeskustasta myös 25 paikkaa operaattoreiden pysäköintipaikoille- ja telineille. Paikkoja tulee yhteensä noin 400 alueille, joissa on ollut eniten lautoja ja eniten ongelmatilanteita.
Operaattoreilta ei peritä pysäköintipaikoista vuokraa. Operaattorit kustantavat pysäköintipaikat- ja telineet itse.
Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli asiaa tiistain kokouksessaan.
Potkulautoja voi jatkossakin pysäköidä pysäköintipaikkojen ulkopuolelle, mutta myös silloin niistä on otettava operaattorille lähetettävä valokuva.
Sähköpotkulautoja oli viime vuonna vilkkaimman kesäsesongin aikaan käytössä yhteensä noin 8 000 kappaletta. Lautojen jättäminen keskellä jalkakäytäviä ja kulkuväyliä herätti pahennusta ja aiheutti vaaratilanteita.
Kaupungin liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Heikki Palomäki kertoo, että tänä kesänä käyttöön otettavia uusia käytäntöjä on suunniteltu yhdessä operaattoreiden kanssa ja niihin on vaikuttanut kaupunkilaisilta viime vuonna saatu palaute.
– Seuraamme toimenpiteiden vaikutuksia tämän kauden ajan, ja kehitämme mallia kokemuksien perusteella seuraavaa vuotta varten.
Viime syksynä sovitut nopeus- ja käyttörajoitukset ovat edelleen voimassa.
Viikonloppuöisin kello 00–05 välillä laudat ovat kokonaan pois käytöstä.
Päivisin nopeusrajoitus on 20km/h, ja arkisin kello 00-05 välillä 15km/h. Tutkimushankkeen edetessä käyttörajoituksiin saattaa tulla tarkennuksia keväällä.
Sähköpotkulautaonnettomuuksissa loukkaantunut usein päihtynyt – pään vammat yleisiä
Sähköpotkulauta syttyi palamaan Helsingissä – ladattiin yllättävässä paikassa