Tiesitkö, mistä maasta borssikeitto on oikeasti kotoisin? – nämä ruokalajit venäläinen keittiö on ominut itselleen

Borssi ei ole alunperin venäläinen ruoka. Se on yhtä venäläinen ruoka kuin lihapullat ovat suomalaisia, siis vain lainaa tai kuten nykyään sanotaan kulttuurista omimista.

Venäläinen keittiö on taitava omimaan entisistä alusmaistaan. Ukrainalainen borssi ei ole ainoa esimerkki. Venäläisistä ravintoloista on tullut sulatusuuneja.

Pelmenit ovat kotoisin kaukaa idästä. Kuka ne keksi: suomenkielisukulaiset Uralin takana vai peräti kiinalaiset. He voivat toki kiistellä myös raviolien alkuperästä italialaisten kanssa. Pelmeneille löytyi Karjalan kannaksella myös suomalainen nimi korvapiiras.

Hapankaali mielletään Suomessa yleensä ”ryssän ruoaksi”. Karjalaiset sitä rakastivat. Sota-aikojen propaganda on kuitenkin tehokkaampi viestinviejä kuin kaupunkimatkailu Keski-Euroopassa, missä hapankaali on osa saksalaista ja ranskalaista keittiötä. Läskinen kaalipaistos choucroute on toisaalta kuin kannakselainen kotiruoka.

Helsingin uusi Davai davai -ravintola kertoo olevansa neuvostoliittolainen. Listalla on monia ruokia Gruusiasta, vorschmackia, jonka reseptin Mannerheim toi Suomeen Puolasta ja lavash-leipää Armeniasta.

Ville Haapasalon kuuluisat hatsapurit ovat Georgiasta, venäläisittäin Gruusiasta, ja niitä löytyy monia erilaisia niinkin pienen maan eri maakunnista.

Ville Haapasalo avaa uuden ravintolan Helsinkiin – jos tilaat vodkaa, muista tämä sääntö

Virossa on edelleenkin suosittua pitoruokaa neuvostoaikainen pääkaupungin salaatti, Pealinna salat. Universaalin italiansalaatin pääkaupunki oli ajatuksellisesti Moskova. Miten moninkertaista lainaa!

Kievin kana ei ole ukrainalainen ruoka – päinvastoin kuin luullaan. Nyt monet Ukrainan-ystävät ammentavat siitä myötätuntoa.

On sillä toki jotain tekemistä Ukrainan kanssa – nimittäin hotelli Ukrainan. Ruokalajin loivat keittiömestarit Moskovassa sijaitsevan hotelli Ukrainan avajaisiin 1957. Rakennustyön käynnisti – myös herkkusuuna tunnettu – diktaattori Josif Stalin ja stalinintyylistä taloa tehtiin muun muassa saksalaisella sotavankityövoimalla.

Entäs ne venäläiset ruoat? Takuuvarmasti venäläisiä ovat muun muassa tattaripuuro kasha ja leipäkalja kvassi. Esimerkiksi stroganoffin loi ranskalaissyntyinen kokki samannimiselle raharuhtinaalle 1700-luvun lopussa.

Urho Kekkonen tarjosi KGB-agentille ryypyn ja täräytti suoraan: ”Saisiko olla turpaa?” – näin suomalaisissa ruokapöydissä on tehty suurvaltapolitiikkaa

Helsingin venäläiset ravintolat nousivat sotaa vastaan – viisi prosenttia laskun loppusummasta Ukrainan lapsille, itänaapurin tuotteet pois valikoimasta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut