Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

16-vuotiaana raskaaksi tullut helsinkiläinen Cheyma elää nyt kaksin Elias-vauvan kanssa ja törmää usein ikävään ilmiöön - "Tuntuu tylsältä, että monet olettavat negatiivisia asioita"

Teiniraskaudet: 16-vuotiaana raskaaksi tullut Cheyma, 17, elää nyt arkea kaksin pienen Elias-pojan, 3kk, kanssa.

Malmilla asuva Cheyma Turki on 17-vuotias, tuore äiti ja tilastoharvinaisuus Helsingissä.

Turki sai esikoispoikansa Eliaksen, 3 kk, jouluaattona. Nyt päiväunilta herännyt poika ihmettelee maailmaa rauhallisena äitinsä sylissä kaksihenkisen perheen sohvalla.

– En kadu tätä kyllä yhtään. Elias sai elämäni uuteen suuntaan. Aikuistuin äitiyden myötä todella nopeasti.

Itsellisesti saatu lapsi oli toivottu, mutta Sarin, 40, voimat loppuivat – apu löytyi lopulta paikasta, josta hänellä ensin oli ennakkoluuloja: "Ymmärsin, että yksin ei ole pakko jaksaa"

Perheen kolme kissaa kiehnää äidin ja vauvan ympärillä sohvalla. Lapsi on tuonut tuoreen äidin elämään vastuuntuntoa, vaikka raskaus katkaisikin Turkin mukaan nuoruusajan.

– Enää en voi lähteä kavereiden kanssa ulos silloin kun haluan. Aiemmin tykkäsin ajella mopolla ja olla kavereiden kanssa.

Arki vauvan kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin. Elias on perustyytyväinen ja rauhallinen lapsi. Välillä Turki on silti kokenut neuvottomuutta lapsenhoidossa ja opetellut tunnistamaan Eliaksen erilaisia tarpeita.

– Alkuun en tiennyt mistään mitään. Nyt olen jo oppinut tunnistamaan vauvan itkuja. Eniten jännitän ehkä taaperoikää, että mitä se sitten on.

Helsingissä teiniraskauksien määrä on ollut viime vuosina ollut laskussa. Vuonna 2020 Helsingissä alle 18-vuotiaiden synnytyksiä oli neljä. Vuonna 2015 vastaava luku oli 16 ja vuonna 2001 niitä oli 40.

Helsingin ensikodin asiakkaissa on yhä enemmän yli 40-vuotiaita äitejä, alaikäisiä vuosittain vain muutama – Teiniäitiys on vähentynyt Helsingissä selvästi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler sanoo, että suurin syy alaikäisten synnytysten sekä aborttien määrien laskuun on ollut ehkäisytiedon lisääntyminen.

– Vuonna 2004 terveystiedosta tuli kouluissa pakollinen oppiaine. Se on vaikuttanut tähän eniten.

Toinen asia on ollut ehkäisyneuvonta ja ilmainen ehkäisy.

– Pillerit ja muut ovat kalliita. Ne eivät välttämättä ole ensimmäinen asia, johon nuori laittaa rahansa.

Vuonna 2020 abortteja tehtiin 17-vuotiaille yhteensä 12. Vuonna 2000 luku oli jopa 71. Helsinki on viime vuosina tarjonnut alle 25-vuotiaille ilmaista ehkäisyä.

Myös 16-vuotiaana raskaaksi tullut Turki harkitsi aborttia.

– Meillä oli jo aika varattuna terveysasemalle. Olin menossa tekemään aborttia, mutta peruin ajan.

Lapsen isä on Eliaksen elämässä mukana, vaikka vanhemmat eivät asu yhdessä. Muuten turvaverkosto on pieni. Äiti on tarvittaessa auttanut lastenhoidossa. Alkuun vanhemmat olivat raskautta vastaan, eivätkä hyväksyneet sitä. Nyt he ovat jo tottuneet ajatukseen.

– Sisarukset ovat olleet innoissaan, Turki hymyilee ja toteaa, että hänen omassa kaveripiirissään on jopa kolme teiniäitiä.

Esko Luomasella, 5, on reikä sydämessä ja yksi ylimääräinen kromosomi, mutta ne eivät haittaa reippaan lapsen menoa – "Esko ymmärtää hyvin, vaikka ei vielä puhu"

Tulevaisuudessa Turkin on tarkoitus jatkaa opintojaan, kun Elias menee päiväkotiin.

Mäntsälän Keudan rakennuslinjalla opintoja on jäljellä vielä kaksi vuotta. Ne saattavat viedä pienen perheen kokonaan uudelle paikkakunnalle.

– En haluaisin kasvattaa lastani täällä, vaan muuttaa kylämäisempään paikkaan, kuten lähelle opintoja Mäntsälään.

Nuoresta iästään johtuen Turki sanoo törmänneensä jo raskausaikana ikävään ilmiöön.

– Ihmiset olettavat usein, että teiniäiti on aina huono äiti. Minullekin sanottiin, että et tule historiasi takia pärjäämään vauvan kanssa. Se tuntuu tylsältä, että monet olettavat paljon negatiivisia asioita, kun on nuori.

Suurperheessä kasvaneet Laura ja Anssi ovat tavallista läheisemmät – "Toisinaan jopa huvittaa, että olemme niin samanlaisia, molemmat myös yhtä äkkipikaisia"

Helsingin Uutiset kertoi joulukuussa Turkista, joka on yksi kaupungin rikossovitteluun osallistuneista nuorista (HU 9.12.2021). Turki rikkoi yläasteella koulun ikkunan ja korvasi vahingot työllään. Turki sanoi olevansa kiitollinen sovittelusta, sillä 700 euron lasku olisi muuten päätynyt ulosottoon.

– Oli opettavaista, että jos hölmöilee, joutuu vastuuseen, Turki totesi joulukuussa.

Teini-ikään liittyi muutakin kapinointia ja hölmöilyitä, joita ei enää Turkin mukaan tulisi tehtyä.

Lue: Cheyma, 17, korvasi rikkomansa ikkunan siivoamalla katuja Töölössä – kokemus oli opettavainen: "Minusta tulee kohta äiti, enää en voi hölmöillä enkä haluakaan"

Vauvan sydänäänet lakkasivat kuulumasta hieman ennen laskettua aikaa – Mia Heinonen, 47, päätti, ettei muserru surun alle: "Ymmärsin, että elämämme piti jatkua, vaikka Roopen elämä ei jatkunutkaan"