Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mies ampui järjestyksenvalvojaa kohti Sörnäisten metroasemalla –  5 vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on tiistaina tuominnut 27-vuotiaan miehen pitkään vankeusrangaistukseen Sörnäisten metroasemalla tapahtuneeseen järjestyksenvalvojan ampumisyritykseen liittyen.

Käräjäoikeus tuomitsi Matieb Matiebin viideksi vuodeksi vankeuteen tapon yrityksestä, järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta, ampuma-aserikoksesta, laittomasta uhkauksesta ja huumausainerikoksesta.

Teossa käytetty pistooli ja aseessa ollut 9-millinen patruuna tuomitaan valtiolle menetetyksi sekä korvaamaan kahdelle järjestyksenvalvojalle lähes 7 800 euroa korvauksia erilaisia korvauksia.

Paikalla ollut toinen mies tuomittiin järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta 40 päiväsakkoon eli maksamaan 240 euroa.

Ennen ampumisyritystä kolme miestä oli käyttäytynyt metroasemalla uhkaavasti paikalla olleita lipuntarkastajia sekä järjestyksenvalvojia kohtaan.

Vakava välikohtaus tapahtui metroasemalla 1. tammikuuta. Teko jäi yritykseksi, koska ase ei ole yrityksistä huolimatta lauennut. Patruuna oli ollut lipastettuna aseen lippaaseen väärinpäin.

Tuomittu osoitti ladatulla pistoolilla

järjestyksenvalvojaa lähietäisyydeltä pään alueelle ja painoi liipaisimesta kaksi kertaa.

Oikeuden mukaan Matieb on yrittänyt tappaa työtehtävissään olleen järjestyksenvalvojan.

– Se, että Matieb on yrittänyt tappaa hänelle entuudestaan tuntemattoman ihmisen hetken mielijohteesta, osoittaa kuitenkin hyvin impulsiivista ja vaarallista käytöstä. Nämä seikat huomioon ottaen käräjäoikeus katsoo, että oikeudenmukainen rangaistus syyksi luetusta tapon yrityksestä olisi lähtökohtaisesti neljä vuotta vankeutta, oikeus toteaa.

Tuomiossa sovellettiin koventamisperustetta, sillä oikeuden mukaan tuomittu on osoittanut ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä. Miehen rikosrekisteriotteesta ilmenee, että hänet on aiemmin tuomittu lukuisia kertoja erilaisista väkivaltarikoksista, kuten törkeistä pahoinpitelyistä ja ryöstöistä.

Tuomittu ei kiistänyt teonkuvausta miltään osin, mutta oli ollut järjestyksenvalvojien toimenpiteiden aiheellisuudesta eri mieltä. Päiväsakkoja saanut mies kiisti syyllistyneensä järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamiseen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.