Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisikansanedustaja Tom Packalén nuorten väkivaltaisista kostoista: ”Tilanne ei ole poliisin hallinnassa”

Jengit: Nuoret eivät uskalla tehdä rikosilmoituksia koston pelossa, sanoo perussuomalaisten Tom Packalén.

Poliisi ei ole puuttunut riittävän tehokkaasti nuorten piilorikollisuuteen pääkaupunkiseudulla, sanoo kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Tom Packalén (ps.).

Hän on ammatiltaan komisario ja työskennellyt aikaisemmin Helsingin poliisissa, muun muassa yleisjohtajana.

– Olen seurannut tilannetta pitkään. Se oli ennen paha, mutta nyt vielä pahempi. Maahanmuuttajataustaiset nuorisojengit ovat erittäin väkivaltaisia. Piilorikollisuus syntyy siitä, että lapsia ja nuoria ryöstetään, mutta he eivät uskalla kertoa asiasta eteenpäin ja tehdä rikosilmoitusta. Hanttiin ei voi laittaa, koska siinä kävisi huonosti. Vaikka pärjäisit, sinulle kostetaan. Tavalliset nuoret elävät pelossa, koska ryöstäjät käyvät samaa koulua. Tilanne ei ole poliisin hallinnassa.

Alaikäisiä lapsia on sijoitettu turvaan aikuisten väkivaltaisilta kostoilta Helsingissä ja Espoossa – "Koskee hyvin pientä ryhmää"

Nuorten pitäisi saada parempaa tukea esimerkiksi rikosilmoitusten tekemiseen, Packalén sanoo.

– Tätä ei tällä hetkellä tapahdu. Minulle saattoi soittaa aikuinen, joka kertoi, että metroasemalla ryöstetty lapsi ei halua tehdä rikosilmoitusta. Voi olla vaikea sanoa, että tee rikosilmoitus, koska tiedetään, miten lapselle voi käydä. Nuoret luottavat poliisiin, mutta he tarvitsevat tiedon, että tilanteisiin puututaan kovalla kädellä.

– Nuorten pitää nähdä, että teemme kaikkemme, että heillä olisi hyvä olla, eivätkä he jää heitteille. Aikuiset eivät välitä tilanteesta, koska tilanne ei kohdistu heihin. Jos uhka kohdistuisi aikuisiin, tilanne olisi toisin. Eniten pelkääjiä on peruskouluikäisissä. Nuorimmat ovat kymmenvuotiaita.

Poliisin pitäisi perustaa oma erityisryhmä.

Poliisi arvioi helmikuussa, että pääkaupunkiseudulla toimii tällä hetkellä vajaat kymmenen rikollista katujengiä. Niihin kuuluu pääsääntöisesti ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia, jotka ovat iältään parinkymmenen molemmin puolin.Oikeudessa käsitellään parhaillaan Helsingin ja Espoon jengien rikosvyyhtiä.

Packalén sanoo, että nuorten jengirikollisuudessa Suomi on jo syvällä Ruotsin tiellä.

– Sitä voi olla enää paha korjata. Poliisin pitäisi perustaa oma erityisryhmä, jolle löytyy riittävä rahoitus. Tärkeintä olisi saada kattava yleiskuva tilanteesta. Kun tieto tehdyistä rikoksista tulisi yhteen paikkaan, niihin voitaisiin puuttua nopeammin. Partion pitää päästä heti iholle.

Poliisin pitäisi Packalénin mukaan olla tiiviimmässä yhteydessä nuoriin.

– Nuoret tietävät todella paljon tästä asiasta ja tuntevat jengien johtosuhteet. On tärkeää olla kontaktissa kouluihin ja perustaa vihjepuhelin. Tämä ei ole yksin poliisin ratkaistavissa. Tarvitaan myös sosiaalitoimea ja oikeuslaitosta. Poliittisen herkkyyden takia asiasta ei ole aiemmin pystytty puhumaan, vaan asiaa on lakaistu maton alle. Tyyli on nyt muuttumassa, koska tilanne on mennyt niin pahaksi. Pahimmillaan joltain voi lähteä henki.

Lue myös: Näin kansainväliset katujengit tekevät tuloaan Helsinkiin, jo 13-vuotiaat huolestuttavassa seurassa – KRP: "Sama kaava kuin Tanskassa ja Ruotsissa"

Etelä-Helsinkiin avautuu uudenlainen nuorisokoti, jossa 13–17-vuotiaita autetaan irti rikoskierteestä – keskeisestä sijainnista myös yllättävä hyöty: "Hatkareissut jäävät lyhyemmiksi"

Katujengi-ilmiö kasvaa Helsingissä – poliisi: "Pinnan alla kuohuu koko ajan, tämä ei ole tällä taputeltu"

Onko 16–18-vuotiailla helsinkiläisnuorilla jo hallussaan aseita? Näin kommentoi poliisin nuorisoryhmän johtaja Marko Forss

"En lähtisi Ruotsin tilannettakaan paisuttamaan" – Pormestari Juhana Vartiainen uskoo, että alueiden erojen kärjistyminen pystytään Helsingissä estämään