Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdessä Suomen kunnassa ylivoimaisesti suurimmat keskieläkkeet – Katso millaista eläkettä suomalaiset saavat

Vuonna 2021 suomalaisen keskimääräinen kokonaiseläke oli 1 784 euroa kuukaudessa, reilut 20 euroa enemmän kuin vuonna 2020. Näin kertoo Eläketurvakeskus ETK.

Suomalaisten eläkkeistä 70 prosenttia oli alle 2 000 euron suuruisia. Kolmasosan eläke jäi alle 1 250 euron kuukaudessa. Yli 3 000 euron eläkkeitä sai yhdeksän prosenttia eläkkeensaajista.

Sukupuolten välinen eläke-ero pysyi ennallaan, ja se korostuu etenkin Etelä-Suomen hyvätuloisissa kunnissa. Yli puolessa kunnista eläkkeensaajia on jo yli 40 prosenttia työikäisestä väestöstä.

– Miesten ja naisten väliset erot korostuvat erityisesti eläkejakauman yläpäässä. Miehistä lähes 15 prosenttia sai yli 3 000 euron eläkettä, kun naisilla tämä osuus jäi viiteen prosenttiin. Eläkkeen suuruus heijastaa tehtyä työuraa, sen pituutta ja palkkatasoa, kertoo tiedotteessa tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksesta.

Suomen suurimmat eläkkeet maksettiin Uudellamaalla, missä asuvat saivat keskimäärin 2 110 euron kuukausieläkkeen. Keskimäärin pienimmät eläkkeet maksettiin Etelä-Pohjanmaalla (1 551 euroa).

Kuntatasolla Kauniainen erottuu muista 3 212 euron keskieläkkeellä. Espoo (2 397 euroa) ja Helsinki (2 214 euroa) ovat kakkos- ja kolmossijoilla. Suomen pienin keskieläke on Etelä-Pohjanmaan Isojoella (1 312 euroa).

Sukupuolten välillä erot korostuvat etenkin Etelä-Suomen hyvätuloisissa kunnissa. Suurin ero on Kauniaisissa, missä naisen eläke (2 332 euroa/kk) on noin puolet miehen eläkkeestä (4 320 euroa/kk). Ero korostuu myös Espoossa ja muutamissa Ahvenanmaan kunnissa.

Kaikki tiedotteen eläketulot ovat bruttosummia. Tiedot perustuvat Eläketurvakeskuksen ja Kelan yhteistilastoon.