Vuoden ravintolaksi valittiin Punavuoren Nolla – "Kovatasoinen nautinto"
2
Ravintola Nollan osakas Luka Balac esitteli suomalaisista kirsikoista tehtyä likööriä. Kattauksissa hyödynettään mahdollisimman paljon kierrätettyjä aterimia ja lasipulloja. Arkistokuva. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuva- Olisi ihan mahtavaa nähdä, että tulevaisuudessa kestävä kehitys ja kiertotalous olisivat ravintola-alalla niin arkipäiväisiä asioita, ettei niitä tarvitsisi erikseen edes korostaa, kuvailee ravintoloitsija Luka Balać. Päivi Tuovinen
Aapo Siippainen
Vuoden ravintola 2022 on Fredrikinkadulla sijaitseva Nolla. Valinnan teki Suomen Gastronomien seura.
Nolla perustettiin Kruununhakaan vuonna 2016, jossa se toimi vuoteen 2018 asti ennen muuttoa Punavuoreen.
Gastronomit perustelivat valintaansa kekseliäisyydellä ja taidokkuudella.
– Nollan kehittymistä on ollut ilahduttavaa seurata. Valitsit sitten lasillisen tiskillä pieteetillä valmistettujen näppipalojen kera tai täyden illalliskokemuksen juomineen, niin ravintolan osaamisesta saa nauttia aina sisäänkäynnistä laskun maksamiseen asti. Nolla tarjoaa asiakkailleen kovatasoisen, täysvaltaisen ja huolettoman nautinnon, kertoo Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski tiedotteessa.
Nollan konsepti perustuu kiertotalouteen ja kestävän kehityksen periaatteisiin, kuten hävikin minimointiin. Astiat ovat käsityönä valmistettuja ja aterimet kierrätettyjä. Pöydissä koristeena olevat pienet maljakot ovat osittain kakkoslaatua ja lautasliinat pellavaa.
– On ollut mahtavaa huomata, että kestävä kehitys ei tarkoita kompromisseja ruoan laatuun. Tarjoamme vieraillemme annoksia, joissa eteläeurooppalaiset juuremme näkyvät ja lähituotetut sesonkiraaka-aineet pääsevät loistamaan, ravintoloitsija Luka Balać sanoo tieddotteessa.
Gastronomit sanovat, että kotimaiset kalat, kasvikset, riista, sienet ja marjat loistavat Nollan annoksien tähtinä.
– Ruokalajeista huokuu gastronominen osaaminen ja makujen yhteensovittamisen taituruus. On upeaa seurata, kuinka ravintolan keittiö ja sali yhtenä tiiminä välittää esimerkiksi kokonaisena paistetun kalan arvostuksen asiakkaalle asti, Kiiski sanoo.
Viiriäistä, polentaa ja kantarelleja. Nikola Tomevski