Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huonekasvit voivat edistää terveyttä, kertoo tuore tutkimus

Huonekasvit lisäävät kodin sisätilojen mikrobiston moninaisuutta eli diversiteettiä. Kotiin tarvittiin vain muuta kasvi, jotta niiden vaikutukset voitiin havaita, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan aiemmissa tutkimuksissa on esitetty, että erityisesti luonnosta peräisin olevien mikrobien moninaisuus lapsuudenkodin sisätiloissa voi myöhemmin suojata astmalta ja allergioilta.

Huonekasvien vaikutuksesta kodin mikrobistoon on kuitenkin ollut tähän mennessä vain vähän tutkittua tietoa. Nyt asiaa on tutkittu tuoreessa THL:n ja kansainvälisten kumppanien yhteistyönä tekemässä tutkimuksessa.

– Tuoreen tutkimuksen mukaan huonekasvit muokkaavat mikrobistoa, jolle kodeissa altistumme. Tarvitsemme kuitenkin lisää tutkimusta siitä, minkä tyyppiset huonekasvien mikrobit erityisesti rikastuttavat sisäympäristöä sekä siitä, onko näillä mikrobeilla terveyden kannalta hyödyllisiä vaikutuksia, kertoo tiedotteessa THL:n johtava tutkija Martin Täubel.

Tutkimuksen mukaan kotiin tarvittiin vain muutama kasvi, jotta vaikutukset kodin mikrobiston monimuotoisuuteen voitiin havaita.

– Jos huonekasvien hyödyllisistä vaikutuksista saadaan lisää varmistusta, kasvit voisivat olla helppo tapa muokata kotien sisäympäristöjä terveyttä tukeviksi, astmalta ja allergioilta suojaaviksi, viihtyisyyden lisäksi, Täubel jatkaa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on myös selvitetty, voisivatko huonekasvit parantaa sisäilman laatua puhdistamalla ilmasta haitallisia kemikaaleja. Tämä ei tiedotteen mukaan kuitenkaan käytännössä toimi, koska tarvittaisiin erittäin suuri määrä kasveja, jotta kasvit voisivat tehokkaasti puhdistaa sisäilmaa epäpuhtauksista.

Tutkimukseen kerättiin näytteet belgialaisista kodeista. Tutkimus yhdistää tuoreimman kansallisen ja kansainvälisen tiedon siitä, miten varhaislapsuuden kodin mikrobistoa voitaisiin muokata terveyttä edistäväksi. THL:n tutkijat vastasivat kotien mikrobianalyyseista sekä datan tulkinnasta ja raportoinnista.