Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oleksandr, 38, auttaa ukrainalaisia löytämään töitä – tilanteeseen liittyy epätietoisuutta: "Monet yhteydenotoista ovat sotaa paenneilta äideiltä"

Kriisi: Sörnäisissä toimiva Startup Refugees tukee sotaa paenneita ukrainalaisia.

Oleksandr Puzyrnyylla on tärkeä tehtävä. Hän tukee sotaa paenneita ukrainalaisia löytämään luotettavia töitä Suomessa.

– Pystyn tuntemaan heidän kipunsa ja ymmärtämään heidän pelkonsa. Kukaan heistä ei tiedä vielä tänne saapuessaan lakeja ja sääntöjä, hän muistuttaa.

Puzyrnyy työskentelee voittoa tavoittelemattomassa Startup Refugeesissa. 38-vuotias mies on asunut Suomessa vuodesta 2006. Hänellä on vankat siteen ukrainalaiseen yhteisöön.

– Haluan auttaa niin useaa ihmistä kuin pystyn, Puzyrnyy kuvailee.

Startup Refugeesin työllistämispalvelu pohjautuu tietokantaan. Hakijat täyttävät ilmoituksen, jonka kautta heille yritetään löytää sopiva työpaikka.

– Otamme jokaiseen henkilöön yhteyttä puhelimella ja pyrimme selvittämään, minkälaista tukea he tarvitsevat, Puzyrnyy kertoo.

Startup Refugees järjestää ukrainalaisille niin sanottuja Match-klinikoita, jossa järjestö kertoo toiminnastaan. Yhdistys toteuttaa myös esimerkiksi ilmaisia koulutuksia ja kutsuu yrityksiä kertomaan toiminnastaan.

Järjestö pitää lisäksi tapahtumia, joissa yritykset voivat haastatella työnhakijoita.

Startup Refugees tukee kaikkia pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä.

Luotettavan järjestön merkitys on nyt suuri. Ukrainalaisiin työnhakijoihin on kohdistunut useita huijausyrityksiä.

Työnhakijoita on vaadittu maksamaan satojen eurojen ennakkomaksua olemattomista työpaikoista. Nuoria naisia on yritetty myös houkutella seksityöhön.

Startup Refugeesilta kerrotaan, että riisto voi liittyä myös esimerkiksi liian matalaan palkkaan.

– Me arvioimme yritykset, tarkistamme niiden taustatiedot ja tarjoamat palkkasopimukset ennen kuin kehotamme ihmisiä osallistumaan haastatteluihin, kertoo Startup Refugeesin työllisyysohjelman johtaja Arkan Aal-Owayef.

Järjestön tavoitteena on rakentaa luottamusta, jonka johdosta työntekijä voi tarvittaessa myös kertoa järjestölle epäkohdista.

Tilanteeseen liittyy myös muuta epätietoisuutta.

– Monet yhteydenotoista ovat tulleet sotaa paenneilta äideiltä, jotka kertovat tarvitsevansa tuloja ostaakseen lapsilleen ruokaa ja vaatteita, Puzyrnyy kuvailee.

Heitä Purzurnyy neuvoo ottamaan aluksi yhteyttä esimerkiksi avustusjärjestöihin ja kertoo heille kuuluvista oikeuksista.

Usea yritys on kiinnostunut auttamaan ja työllistämään sotaa paenneita ukrainalaisia. Puzyrnyy kuvailee ilmiötä ilahduttavaksi. Hän huomasi saman myös vapaaehtoistyössä Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa -järjestössä.

– Monet yritykset ja ihmiset haluavat tukea. Se antaa voimaa ja energiaa jatkaa.

Korjattu Oleksandr Puzyrnyyn nimi 4.4. klo 10.03.