Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bulevardilla sijaitsevasta kaupasta metsästetään USA:n ja Iso-Britannian herkkuja – toivelistalla yllättävä tuote: "Saattaisi sopia karkkihyllyn päätyyn"

Ruoka: Behnford’sista löytyy herkkuja Iso-Britanniasta sekä Yhdysvalloista. Toivottujen tuotteiden listalla on erikoinen tuote: amerikkalainen hammastahna.

Paul Westlake, 70, hihkaisee yhtäkkiä niin iloisesti, että koko kortteli tuntuu hyppäävän hetkeksi ilmaan.

– Meillä oli tätä aina kerran kuussa, kun olin lapsi. Ostin viime jouluna, Westlake sanoo käteensä nostamastaan englantilaisesta lihapakkauksesta.

Mies kulkee ympäri Behnford’s-liikettä Punavuoressa ja tunnistaa sieltä täältä tuttuja tuotteita.

Westlake on alunperin Iso-Britanniasta, mutta on asunut Suomessa 45 vuotta.

– Tämä on ainoa paikka, mistä löydän etsimättä paljon, mitä haluan. En ole koskaan täällä ostamatta mitään, Westlake kuvailee.

Useat asiakkaat hakevat Punavuoressa sijaitsevasta Behnford’sista makumuistoja, arvioi yrittäjä Johanna Riikonen.

Kaupassa on pääosin tuotteita Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Hyllyiltä löytyy makeisia ja elintarvikkeita.

– Makumuistot menevät syvälle – samaan tapaan kuin tuoksut. Ne vievät meitä erilaisiin paikkoihin ja muistoihin. Saa siis kuulla riemunkiljahduksia, Riikonen hymyilee.

Monet asiakkaista ovat itse Iso-Britanniasta tai Yhdysvalloista tai ovat viettäneet maissa aikaa esimerkiksi vaihto-oppilaana.

– Tuo suurta lohtua, jos saa vietyä tutun tuotteen kotiinsa. Se on oma aarre, joka aina vie sinne maailmaan.

Koronapandemian aikana liikkeen merkitys on korostunut. Ennen pandemiaa ihmiset ovat matkustaneet enemmän kotimaihinsa ja tuoneet ruokia sekä herkkuja tullessaan.

Nyt rajoitukset ovat estäneet tämän. Samalla yrityksen asiakasmäärät ovat kasvaneet.

– Ihmiset eivät ole joissain tapauksissa pitkiin aikoihin tapaamaan perheitään ulkomaille. Hyvin arkisenkin tuotteen tai ruoan tärkeys on korostunut. Ne luovat ikään kuin yhteyttä kotimaahan, Riikonen sanoo.

Riikonen on pyörittänyt Behnford’sia jo 18 vuotta. Alun perin ajatus lähti itsekkäistä syistä, hän vitsailee.

Hän oli asunut Iso-Britanniassa ja matkustellut Yhdysvalloissa. Matkoillaan hän kaipasi suomalaisia makuja, mutta palattuaan Suomeen asetelma kääntyikin toisinpäin.

– Aloin ikävoimään asioita Englannista. Silloin, kun perustin liikkeen, niin tuotteita ei saanut vielä mistään.

Liikkeessä on tietty perusvalikoima, mutta sen ympäriltä yritys ottaa vastaan toiveita. Riikosen mukaan ihmiset kaipaavat tavallisia asioita. Suosittuja toiveita ovat esimerkiksi kahvi, tee, maapähkinävoi ja kakkupohjaseokset. Myös englantilainen marmite-levite on suosittua.

– Se on erikoinen tuote: hiivalevite, eli mustaa tervamaista töhnää ja erittäin b-vitamiinirikasta. Brexitin jälkeen sitä ei ole oikein saanut mistään. Olen yllättynyt, miten paljon suomalaiset käyttävät ja toivovat sitä.

Logistisista syistä valikoimassa on vain kuivatuotteita.

Yksi tuote ihmisten toivelistalla on kuitenkin yllättävä: amerikkalainen hammastahna.

– Sitä ei olla vielä lisätty valikoimiin, vaikka saattaisi sopia tuohon karkkihyllyn päätyyn, Riikonen nauraa.