Tom Sjöberg, 76, muistaa suomirockin ensiaskeleet – "Hermostuivat, täyttivät ämpärin vedellä ja heittivät"

Musiikki: Tom Sjöberg teki suomalaisen rock-musiikin historiaa kunnioittavan levyn.

Punavuorella on tärkeä rooli Suomen rock-musiikissa. Musiikkityylin juuret vievät Rööperissä sijainneeseen Edison-elokuvateatteriin. Teatterissa näytettiin Rock Around the Clock -elokuva syksyllä 1956.

– Siitä se kaikki sai alkunsa. Ja minulla on ollut onni olla niinä aikoina mukana, kertoo punavuorelainen Tom Sjöberg, 76 , joka tunnetaan Punavuoressa yli 50 vuotta sijainneesta aikuisviihdekaupasta.

Punavuoren ohella rock-musiikin historia vie myös Pitkänsillan toiselle puolelle. Hakaniemessä oli musiikkityylille tärkeä Haka-kerho.

Sjöberg kertoo 1950-luvusta lämmöllä. Hänen kanssa samoilla kulmilla pyörivät Lars ”Heruli” Herrmann ja Kaj ”Fogeli” Fogelholm, jotka lukeutuivat Suomen ensimmäisiin rock-muusikoihin.

Herrmann ja Fogelholm soittivat ympäri Rööperiä ja Sjöberg oli porukassa mukana. Joskus myös Sjöberg itse soitti ja lauloi.

– Silloin ei ollut paikkoja, missä soittaa. Oltiin puistorokkareita. Joskus ihmiset hermostuivat, täyttivät ämpärin vedellä ja heittivät sen päälle, Sjöberg nauraa.

Punavuoressa vaikutti myös Kaj Jernström, joka tunnettiin nimellä Rock-Jerry. Hän oli ensimmäinen levyttämään päässyt suomalainen rock-muusikko.

Helsingissä järjestettiin vuonna 1957 Elvis-musiikkikilpailu, jonka Herrmann voitti. Fogelholm ja Jernström voittivat tahoillaan muita kilpailuja.

Vuosikymmenen vaihteessa esiintymispaikkoja alkoi Helsinkiin tulla enemmän ja kappaleita alkoi kuulua myös radiossa. Englanti ei aina sujunut täydellisesti.

– Kerran, kun Fogelin laulama kappale kuului radiossa, niin Spede Pasanen sanoi, että laulu on siansaksaa, mutta hyvin menee läpi.

1960-luvulla rautalankamusiikki nousi valtavirtaan. Vasta Remu Aaltonen laittoi kuitenkin Sjöbergin mukaan pyöriin kunnolla vauhtia.

– Remu toi rock’n rollin kunnolla esille ja ilmiöön tuli volyymia.

Nyt Sjöberg on tehnyt The Old Rockstar -levyn, joka kunnioittaa suomalaisen rock-musiikin alkujuuria.

– Olen harvoja mukana olleista ihmisistä, joka on yhä elossa.

Levyllä kuullaan vanhaa ja tuoreempaa musiikkia. Mukana on niin Fogelholmin ja Herrmannin vanhoja levytyksiä kuin uudempia kappaleita. Sjöberg on useassa kappaleessa itse mikrofonin edessä.

– En minä mikään rock-kuningas ole, eikä minusta sellaista tulekaan.

Myös Sjöbergin ystävä Kari Huhtala kuuli levyprojektista.

– Hän soitti minulle ja kysyi voiko tulla laulamaan kappaleen. Hän kertoi kuolevansa kahden viikon kuluttua.

Huhtalan kappale levytettiin, ja hän menehtyi pian sen jälkeen. Kappale on omistettu miehen muistolle.

Sjöbergin ammattimuusikkona toiminut ystävä tuli taannoin kuuntelemaan levyn Sjöbergin liikkeeseen.

Ystävä sanoi, että kappaleissa on virheitä – mutta se ei haittaa, koska levy onnistuu taltioimaan 1950-luvun tunnelman.

– Ja se on kaikista tärkeintä, Sjöberg sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut