Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Onko napolilainen street food tuleva hittituote? – Löytyy Kallion hehkutetusta ravintolasta: "Tämä paikka voisi hyvin sijaita Italiassa"

Ravintola: Fasellin listalla on ainutlaatuinen panuozzi. Italialaiseen ruokaan keskittyvä ravintola avasi Kalliossa viime vuonna.

– Taikina paistetaan kahdesti. Aluksi ilman täytteitä ja sitten täytteiden kanssa, kertoo Nikolay Peytchev Kalliossa sijaitsevassa Faselli-ravintolassa.

Peytchevillä on työn alla panuozzi. Se on napolilainen, pizzataikinasta valmistettu street food. Taikinan sisällä on erilaisia täytteitä.

Napolissa panuozzi on suosittua katuruokaa. Sitä ei tiettävästi saa Fasellin ohella mistään muusta helsinkiläisestä ravintolasta.

Tuleeko siitä Helsingissä ensi kesän hittituote?

– Uskomme niin. Se on helppo ottaa mukaan ja mennä vaikkapa puistoon syömään. Lisäksi se on täyttävä, sanoo ravintolan toinen omistaja Nati Contreras.

Sitten ymmärsimme olevamme Suomessa

Faselli avasi viime marraskuussa Kallion kirkon vieressä Läntisellä Papinkadulla. Ravintolan ruokalistalta löytyy panuozzien lisäksi pitsaa, focaccia-leipää, lasagnea, salaattia ja keittoja. Keittiö on yhdistelmä roomalaista ja napolilaista.

Tavoitteena on pitää lista kohtalaisen pienenä. Ainesosat valmistetaan päivittäin.

– Kaikki on tuoretta, Contreras sanoo.

Asiakkaat ovat arvostaneet ravintolan lähestymistapaa. Esimerkiksi Woltissa Faselli on arvioitu Helsingin parhaiden italialaisten joukkoon.

Ravintola ammentaa Italian, Barcelonan, Buenos Airesin ja New Yorkin katuruokapaikoista. Seinillä on paljon paikallista taidetta ja ilmapiiri on rento. Tutuilta asiakkailta kysytään kuulumisia.

– Haluamme luoda tunnelman, jossa ihmiset voivat olla oma itsensä, kunnioittaa toisia ja nauttia, Contreras avaa.

– Tämä paikka voisi hyvin sijaita myös Italiassa, Peytchev arvioi.

Fasellin paikalla sijaitsi aikaisemmin Kaffe Gaselli. Samankaltaisen nimen taustalla on yksinkertainen syy: pienellä budjetilla avanneella ravintolalla ei ollut varoja uuteen kylttiin.

– Toisaalta kyltin uusiokäyttäminen oli ekologista, Contreras kertoo hymyillen.

Molemmilla omistajalla on vahva yhteys Italiaan. Peytchev varttui Anzion kaupungissa, joka sijaitsee 60 kilometriä Roomasta etelään. Argentiinalaisella Contrerasilla on puolestaan italialaiset isovanhemmat.

Peytchev opiskeli kokiksi Italiassa ja keksi muuttaa Helsinkiin Youtube-videoiden ansiosta. Contreras muutti maahan useita kymmeniä vuosia sitten suomalaisen miehen perässä.

Kaksikko tapasi työskennellessään samassa ravintolassa Helsingissä. Contreras kertoi Peytcheville ajatuksestaan perustaa ruokarekka, ja tämä näki sen hyvänä ideana.

– Sitten ymmärsimme olevamme Suomessa. Voisimme toimia vain kesän aikana. Me halusimme kuitenkin työskennellä ja lopulta löysimme tämän paikan, Nati kuvailee.

Roolit ovat selkeät. Peytchev vastaa keittiöstä ja Contreras organisoinnista sekä ihmisten kohtaamisesta.

Myös Contreras on aikaisemmin työskennellyt keittiöissä ja osaa tehdä ruokaa. Hän jättää sen kuitenkin mieluummin Peytchevillä.

– Hän on ruoanlaitossa mestari, Contreras kehuu.

Peytchev puolestaan kiittää Contrerasin taitoja kohdata ihmisiä ja toivottaa heidät tervetulleeksi ravintolaan.

Ensimmäiset kuukaudet ovat olleet kiireisiä. Contreras käy ravintolan pyörittämisen lisäksi sivutöissä. Peytchev puolestaan jää ovien sulkemisen jälkeen valmistamaan esimerkiksi seuraavan päivän taikinaa.

Kaksikko kertoo tiedostavansa, että menestys vaatii työntekoa.

– Olemme todella iloisia tähänastisista tuloksista. Ihmiset löytävät meidät pikkuhiljaa, Contreras kuvailee.

Mutta oletteko pitäneet ollenkaan vapaapäiviä?

– Mitä hän sanoi? Mikä on vapaapäivä? Contreras vitsailee esittäen kysymyksensä Peytcheville.

– Helmikuun lopulla aloitimme vapaapäivien pitämisen maanantaisin, Peytchev sanoo.