Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Se, miksi olin hyvin positiivinen, ja mielestäni ihan aiheesta..." – Yle: Presidentti Tarja Halonen kertoo, miksi suhtautui myönteisesti Venäjään

Tasavallan presidenttinä 2000–2012 ollut Tarja Halonen sanoo suhtautuneensa Venäjään myönteisesti siksi, että maa oli liittynyt Euroopan neuvostoon vuonna 1996.

Halonen kertoo näkemyksistään Ylelle.

– Se, miksi olin hyvin positiivinen, ja mielestäni ihan aiheesta, oli se, että Venäjä liittyi Euroopan neuvostoon vuonna 1996, hän sanoo.

Sittemmin näkemykset ovat saattaneet muuttua. Halonen ei niistä haastattelusta halua avoimesti kertoa, miltä tilanne nyt tuntuu.

– Nyt Venäjä ei ole enää Euroopan neuvoston jäsen ja keskustelut esimerkiksi kuolemanrangaistuksista ovat jo alkaneet.

Myöskään Vladimir Putinin toiminnan kuvailuun Halonen ei halua tarkemmin lähteä.

– Ei entisen presidentin kannata analysoida muiden maiden johtajien luonteenpiirteitä, ominaisuuksia tai toimintaa. Sen olen sanonut, että hyökkäys Ukrainaan oli väärin, se on kansainvälisten sääntöjen vastaista ja se tuottaa tavattomasti tuhoa.

Tarja Halosen Venäjä-näkemykset ovat herättäneet viime viikkoina paljon keskustelua. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg on ollut sitä mieltä, että Halonen on päässyt Venäjä-keskustelussa liian helpolla.