Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarja Halosen Neuvostoliitto-kommentista täysi raivo – "Kiusallista"..."Anteeksi virolaiset"

Presidentti Tarja Halosen (sd.) kommentit julkisuudessa herättävät syvää paheksuntaa. Niitä kutsutaan Twitterissä muun muassa suomettuneiksi ja kiusallisiksi – ja niitä pyydetään myös anteeksi virolaisilta.

Kyse on siitä, että Halonen sanoi Ylelle, että Baltian maat "olivat tottuneet Neuvostoliiton aikana kollektiiviseen turvajärjestelmään". Lausunto koski kysymystä, tekikö Suomi virheen, kun ei liittynyt Natoon samaan aikaan Viron, Latvian ja Liettuan kanssa 2004.

– Baltian väkivaltainen miehitys ei ollut kollektiivisen turvallisuuden järjestelmä, muistuttaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi twiitissään.

Lisäksi Halonen sanoi Ylelle, että hänen mielestään Venäjän eristäminen voi olla "vain väliaikaista". Halonen kuitenkin lisäsi, ettei eristämisen päättäminen tällä hetkellä ole ajankohtaista.

– Venäjän eristämisen täytyy jatkua niin pitkään kuin Venäjä murhaa siviilejä ja miehittää laittomasti muiden maiden alueita. Se on täysin Venäjästä kiinni, Helsingin kaupungin pääekonomisti Mikko Kiesiläinen huomauttaa.

Halosen puoluetoveri, helsinkiläinen demaripoliitikko Kamal Jafi toteaa olevansa Haloseen pettynyt.

– Yhdenkään itseään kunnioittavan sosialidemokraatin ei pidä puolustella tai kunnioittaa presidentti Halosen puheenvuoroja. Jos ihminen ei kykene itsekritiikkiin eikä osaa myöntää olleensa väärässä, niin saa luvan astua syrjään. Hävettää ja vihastuttaa, twiittaaKamal Jafi.

Moni keskusteluun osallistunut toivoo, että Halonen sulkisi sanaisen arkkunsa.

– Toivottavasti ex-presidentti pysyy lausuntoineen pysyvästi jossain muualla kuin lausuntoja antamassa #halonen #eienääkoskaan, muusikko Janus Hanski kommentoi.

Torstaina noin kello 16.30 presidentti Halonen pahoitteli Twitterissä sanavalintaansa.

- Eilisessä Yle-haastattelussa käyttämäni ilmaisu Baltian maiden historiallisesta suhteesta kollektiivisiin turvajärjestelyihin oli huono, ja se on loukannut monia. Pyydän anteeksi epäonnistunutta ilmaisuani, Tarja Halonen kirjoitti Twitterissä.

- Neuvostoliiton miehittäminä maina Baltialla ei ollut todellakaan aidosti omia valinnan mahdollisuuksia eikä oikeaa turvallisuutta ennen vuotta 1991., Halonen jatkoi.

Juttua päivitetty kello 16.44: Lisätty tieto Halosen anteeksipyynnöstä.