Helsinkiläislähiön asukkaiden varpaita ikuistettiin pronssiveistokseen – alue saa vihdoin ensimmäisen julkisen taideteoksensa

Taide: Tapulikaupungin Maatullinkujaa peruskorjataan tänä vuonna. Tulossa on uusi kivetys, graniittimuuri, uusia istutuksia ja alueen ensimmäisen julkinen taideteos.

Tapulilaisten jalkapohjien ja varpaiden muodot on syksyllä kaikkien ihailtavana, kun Maatullinkujan peruskorjaus kruunataan uudella taideteoksella.

Kolmiosaisen veistoskokonaisuuden ”Perusta” yksi osa sijoiteaan Maatullinkujalla olevalle aukiolle.

Pronssiteoksen muodot ovat läheisen Maatullin koulun oppilailta ja heidän vanhemmiltaan. He osallistuivat taitelijoiden Sasha Huberin ja Petri Saarikon työpajaan vuosi sitten.

Jaloilla saveen painetuista jäljistä on valettu teoskokonaisuus, jonka kautta mukana olleet tapulilaiset ovat jättäneet pysyvän jäljen kotikaupunginosaansa.

–Taitelijat halusivat tarjota osallistujille symbolisen ja konkreettisen yhteyden maahan, tässä tapauksessa saveen, kertoo amanuenssi ja julkisen taiteen kuraattori Kristiina Ljokkoi Helsingin taidemuseo HAMista.

Ljokkoi uskoo paljaiden varpaiden asettelemisen kostean ja viileän saven ympärille olleen osallistujille mieleenpainuva ja yhteisöllinen kokemus.

Teos palaa siten sinne, mistä se on saanut alkunsa.

Julkisen taideteoksen hankinta on ajoitettu Maatullinkujan uudistamiseen. Teoksen sijoittaminen juuri Tapuliin on Ljokkoin mielestä perusteltua, sillä yksikään Helsingin 480:stä julkisesta taideteoksesta ei sijaitse Tapulikaupungissa.

– Uusia julkisia taideteoksia hankitaan 'prosenttiperiaatteellaä isojen uusien julkisten rakennushankkeiden yhteydessä. Tästä hyötyvät etenkin uudisalueet, Ljokkoi kertoo.

Vanhaan lähiöön tehty Perusta-teos rahoitettiin museon omista julkisen taiteen hankintoihin varatuista määrärahoista.

Kolmiosaisen teoksen kaksi muuta osaa sijoitetaan aukion läheiseen puistikkoon sekä vuonna 2024 valmistuvan Maatullin uuden koulun yhteyteen.

– Teos palaa siten sinne, mistä se on saanut alkunsa, Ljokkoi toteaa.

Kaupunki peruskorjaa Tapulikaupunkia halkovan Maatullinkujan länsipään kuluvan vuoden aikana väliltä Henrik Forsiuksen tie–Kämnerintie.

Kadulle tehdään muun muassa massanvaihto sekä rakennetaan kaapelisuojaputkia sekä operaattoreiden putkitusta. Myös sähköverkon kaapelointi uusitaan.

Suurin osa Maatullinkujan kiveyksestä uusitaan harmailla betonikivillä, aukio verhoillaan keltaisilla maatiilillä.

Pronssinen taideteoksen lisäksi aukiolle tulee uusia istutusalueita sekä istumiseen tarkoitettu graniittimuuri.

Keskusaukiolle istutetaan vehreiden pensaiden ja perennojen lisäksi muutamia uusia puita. Osa nykyisistä puista säilytetään.

Peruskorjaustyöt vaikuttavat kävelijöihin ja pyöräilijöiden käyttämiin reitteihin.

Työt eivät vaikuta autoilijoihin eivätkä joukkoliikenteeseen. Ne pyritään saamaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Töiden valmistumisajankohtaan voi vaikuttaa maatiilen saatavuus.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut