Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Moni pakolaisäiti hymyilee täällä ensimmäistä kertaa" – Vallilaan perustettiin turvasatama, jossa käy päivittän jopa 150 ukrainalaista: tällaista apua tarvitaan nyt kipeästi

Ukraina: Vallila on muodostunut sodan keskeltä tulleiden turvasatamaksi.

Reilut pari viikkoa Vallilassa toiminut Ukraina-apukeskus on osoittautunut enemmän kuin tarpeelliseksi.

Aamupäivisin keskuksessa on hiljaista, mutta kun ovet puoliltapäivin avautuvat, on eteisaulaan muodostunut jono, joka voi olla toisinaan jopa kymmenien metrien pituinen.

Kaikilla jonottajilla on suuri tarve tulla hakemaan apua keskuksesta: moni noutaa lahjoituksena tulleita elintarvikkeita tai vaatteita, mutta myös keskustelu- ja asiointiapuun on tulijoita.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n perustamassa keskuksessa noudatetaan tiukkoja turvatoimia: kaikkien avuntarvitsijoiden henkilöllisyydet tarkistetaan.

Vapaaehtoisin voimin ylläpidettävässä keskuksessa käy päivittäin noin 100–150 ukrainalaista pakolaista hakemassa lahjoituksena tulleita elintarvikkeita, vaatteita, hygieniatarvikkeita ja lasten leluja.

– Ruokatarvikkeiden lisäksi eniten tarvitaan nyt naisten ja lasten vaatteita, kenkiä, reppuja ja koulutarvikkeita. Sen sijaan esimerkiksi talvivaatteita ja miesten asusteita on meillä nyt tarpeeksi, kertoo keskuksen johtaja Elizabeth Harjunpää.

Ukraina-apukeskus Vallilassa ei ota suoraan vastaan lahjoitusruokaa tai -tarvikkeita, vaan kaikki apu pyydetään lahjoittamaan Autaukrainaa.fi-sivuston kautta.

Turvattomuus näkyy selvästi pakolaisten kasvoilta.

Harjunpään mukaan vapaaehtoisia on keskukseen ilmoittautunut hieman yli sata, jotka kaikki ovat ukrainalaisia.

– Vapaaehtoiset ovat todella innokkaasti olleet mukana auttamassa, jopa niin paljon, että meidän on pidettävä keskusta kiinni sunnuntaisin, jotta he eivät aivan uupuisi, Harjunpää mainitsee.

Kerrallaan keskuksessa uurastaa jopa 40 vapaaehtoista, jotka toimivat työvuoroissa.

Monet keskukseen tulevista ovat pelokkaita ja traumatisoituneita.

– Turvattomuus näkyy selvästi heidän kasvoiltaan, varsinkin ensimmäisellä käyntikerralla, Harjunpää kertoo.

– Mutta kun he huomaavat, että keskus tuo heille turvaa, he ovat hyvin helpottuneita. Äidit ovat olleet kiitollisia siitä, että he voivat hoitaa täällä asioitaan samalla kun heidän lapsensa saavat leikkiä lastenhuoneessa.

– Moni äiti kertoo hymyilleensä ensimmäistä kertaa Ukrainasta lähtönsä jälkeen nähdessään lapsensa leikkivän.

Lähtiessään keskuksesta lapset saavat ottaa mukaansa ikioman lelun.

Ukrainalaisten pakolaisten määrästä ei tällä hetkellä ole tarkkaa tietoa, sillä tilanne elää koko ajan. Maahanmuuttovirasto Migrin mukaan Helsingissä on tuhatkunta pakolaista.

Suomen pakolaisapu puolestaan laskee, että rekisteröityneitä tulijoita on koko maassa noin 13 000, joista 70 prosenttia on majoittuneina pääkaupunkiseudulle. Läheskään kaikki ukrainalaiset eivät kuitenkaan ole rekisteröityneet.

Keskuksen tiloissa toimii myös joukko yhteistyökumppaneita, muun muassa Mieli ry, Suomen Pakolaisapu ja Mannerheimin lastensuojeluliitto.

– Kyllä tälle keskukselle on nyt valtava tarve. Tuntuu siltä, että ihan kaikenlainen apu tulee tarpeeseen, arvioi koordinaattori Hannele Siro MLL:n Uudenmaan piiristä.

– Ukrainalaisten huoli omasta ja perheidensä tilanteesta on ihan käsinkosketeltavaa. Moni saattaa tuntea myös syyllisyyttä siitä, että he ovat selviytyneet pois sodan keskeltä, mutta toiset taas eivät.

Siron laskujen mukaan MLL:n käytössä on kaikkiaan parisensataa suomalaista vapaaehtoista, mutta saman verran on tulossa lisää.

– Vapaaehtoisten koulutus on tarkoitus aloittaa Zoomissa ensi viikon alussa. Nyt tarvittaisiin kipeästi ukrainan- ja venäjänkielisiä auttajia, sillä etenkin iäkkäämpien pakolaisten englannin kielen taito on varsin heikko.

Ukraina-keskus sijaitsee osoitteessa Teollisuuskatu 9. Keskus on avoinna maanantaista lauantaihin kello 12–18.