Koronaohjeet ovat muuttuneet kahden vuoden aikana useampaan kertaan. Koronalle altistuneen pää voi olla pyörällä, kun hän ei tiedä, miten tulee toimia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, miten pitää toimia. jos altistuu tai saa koronan.
1. Miten toimin, jos olen altistunut?
– Jos olet altistunut koronalle, voit jo oireettomana levittää tautia. Tämä johtuu siitä, että ihminen erittää virusta jo oireettomana eli ennen kuin hän tietää sairastavansa koronaa, sanoo Järvinen.
Tämän vuoksi hän toivoo, että altistunut käyttää maskia, pitää etäisyyttä muihin ja huolehtii hyvin käsihygieniastaan.
Arjessa tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ei mene kerrostalossaan hissiin yhtä aikaa muiden kanssa. Kaupassa asioidessa kasvoilla on maski eikä kassajonossa ole liki edellä olevaa asiakasta.
2. Kuinka pian altistuksen jälkeen olet sairaana?
Järvinen kertoo, että valtaosa altistuneista sairastuu koronaan viikon sisällä, jos on sairastuakseen. Hyvin harva sairastuu sitä myöhemmin.
Perheissä taudin kulku voi olla kuitenkin erilainen. Kun tauti kiertää perheen sisällä, ei perheenjäsen ehkä sairastu ensimmäisestä altistumisesta vaan vasta seuraavista. Siellä altistus voi jatkua sen vuoksi pidempään ja korona tulee myöhemmin.
3. Kannattaako tehdä koronan kotitesti?
Ylilääkäri sanoo, että oireettoman ei kannata tehdä kotitestiä. Syynä on se, että kotitestien herkkyys vaihtelee. Kotitestin on vaikea saada kiinni oireettoman koronatartuntaa.
– Vaikka olisi oireinen, kotitesti ei välttämättä löydä koronaa sairauden alkuvaiheessa. Negatiiviseen tulokseen ei siis voi luottaa vaan testi kannattaa tehdä uudestaan parin päivän päästä.
4. Miten toimin, jos olen saanut koronan?
Jos sairastuu koronaan, siitä on hyvä kertoa niille, joiden kanssa on ollut tekemisissä. Sitä kautta he saavat tiedon altistumisestaan.
– Töistä on jäätävä pois ja muutenkin tulee välttää kaikkia kontakteja eli olla pois ihmisten ilmoilta vähintään viiden päivän ajan oireiden alkamisesta. Lisäksi töihin voi palata ja muutenkin ihmisten ilmoille vasta sen jälkeen, kun oireettomia päiviä on ollut kaksi.
Joissakin tilanteissa sairaankin on poistuttava kotoa esimerkiksi apteekkiin tai kauppaan. Jos on pakko lähteä ihmisten ilmoille, on pidettävä maskia, pidettävä etäisyyttä kanssaihmisiin ja huolehdittava käsihygieniasta.
– Tiiviimmät maskit ovat tietysti parempia, mutta kertakäyttömaskitkin ovat aivan hyviä.
5. Kenen ja missä tilanteissa kannattaa käyttää kasvomaskia?
Järvinen korostaa ihmisten omaa vastuuta suojata lähiympäristöään nykyisessä koronatilanteessa. Delta tarttui nopeasti, mutta sen syrjäyttänyt omikron tarttuu vielä nopeammin.
Ylilääkäri suosittelee kaikille maskin käyttöä kauppakeskuksissa, julkisessa liikenteessä ja muissakin sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä. Maskin käyttö on hänen mielestään myös kohteliasta muita kohtaan. Se luo turvan tunnetta.
Järvinen kertoo, että muissa Pohjoismaissa maskisuosituksia on jo kevennetty. Hän arvelee, että kun meillä nykyistä isompi osa on jo taudin sairastanut, maskisuosituksesta luovutaan. Vielä ei kuitenkaan ole se aika.
6. Onko koronatilanne vihdoin helpottanut?
– Nyt tautia esiintyy enemmän kuin ennen, myös pääkaupunkiseudulla nousevasti. Rajoitusten poistuttua yhteiskunta on avautunut. Heillä, jotka eivät vielä ole tautia sairastaneet, on aiempaa suurempi riski saada korona. Siinä mielessä tilanne ei ole helpottanut.
Järvisen mukaan tilanne on siinä mielessä aiempaa parempi, että riski saada vaikea korona on pienempi kuin ennen. Erityisesti siihen vaikuttavat rokotukset mutta myös se, että omikron aiheuttaa lievempää tautia kuin delta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antaa sivuillaan ohjeita muun muassa maskin käytöstä, miten altistuneen tulee toimia ja siitä, koska koronan sairastanut voi palata töihin.