Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henkilöautojen ensirekisteröinti romahti alkuvuodesta historiallisen alas – Uusien autojen tilauskannat kasvaneet ennätyksellisen korkeaksi tuotannon ongelmien takia

Henkilöautojen ensirekisteröintien määrä ei ole Suomessa vielä kertaakaan 2000–luvulla ollut näin pieni ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Tänä vuonna uusia henkilöautoja on ensirekisteröity yhteensä 21 725, joka on 22,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus tiedotteessaan.

Koronapandemian käynnistämä ja Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan kiihdyttämä komponenttipula sekä raaka-aineiden ja energian hintojen nousu heikentävät uusien autojen saatavuutta. Toimitusketjut eivät ole vielä toipuneet pandemian jäljiltä ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on tuonut esille monia uusia haavoittuvuuksia, jotka jarruttavat myös autoteollisuutta.

Vastaavasti uusien autojen tilauskannat ovat kasvaneet ennätyksellisen korkeaksi tuotannon ongelmien takia.

Myös käytettyjen henkilöautojen kauppa on alkuvuoden aikana ollut viime vuotta verkkaisempaa. Käytettyjen autojen myynti on vähentynyt noin 9 prosentilla viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Autoliikkeiden kautta myytyjen käytettyjen autojen kauppa on vuoden ensimmäisten kuukausien aikana ollut noin 4 prosenttia viime vuotta verkkaisempaa.

Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rekisteröidyistä henkilöautoista 20,4 prosenttia on ollut ladattavia hybridejä ja 14,0 prosenttia täyssähköautoja. Ladattavien hybridien osuus on pysynyt samana kuin viime vuonna, mutta täyssähköautojen osuus kasvanut 3,7 prosenttiyksiköllä. Ladattavien autojen osuus rekisteröinneistä on kasvanut jo lähes 35 prosenttiin. Muiden ei-ladattavien hybridivoimalinjojen osuus on kasvanut noin kolmannekseen.