Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuva: Itäkeskukseen ehdotetaan jättiuudistusta – kaupunkimaisia kortteleita ja uusia siltoja Itäväylän yli

Rakentaminen: Puistoja, siltoja ja kantakaupunkimaisia kortteleita – sellainen on tulevaisuuden Itäkeskus. Myös liikuntamahdollisuudet parantuvat jatkossa.

Itäkeskus muuttuu tulevaisuudessa perusteellisesti. Kyse ei ole pelkästä kasvojenpesusta, vaan alueesta halutaan luoda Itä-Helsingin kaupunkimainen sydän. Samalla asukasmäärä kasvaa merkittävästi.

Alueelle on laadittu erilliset suunnitteluperiaatteet, jotka kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt toukokuussa 2021.

Lautakunta käsitteli suunnitelmia viime tiistaina, mutta ne päätettiin jättää valtuutettu Risto Rautavan (kok.) ehdotuksesta vielä pöydälle.

Joka tapauksessa julkiset palvelut ja kulttuuripalvelut keskittyvät tulevaisuudessa Stoan ja Puhoksen alueille.

Itäkeskuksen metroaseman ja kauppakeskus Itiksen alueelle halutaan rakentaa liiketiloja, hotelleja sekä täysin uudistettu joukkoliikenneterminaali, mutta tarvittaessa sinne voitaisiin rakentaa myös asuntoja.

Korttelit ovat kantakaupunkimaisia umpikortteleita, jotka erottavat yksityiset sisäpihat yleisistä kujista, kaduista, aukioista ja puistoista.

Maamerkin ja kauppakeskus Eastonin alueen kortteleista tulee kantakaupunkimaisia umpikortteleita, jotka rajaavat yksityiset sisäpihat eroon yleisistä kujista, kaduista, aukioista ja puistoista.

Nykyisen Gotlanninkadun yläpuolelle rakennetaan kokonaan uusi jalankulkuväylä, joka on työnimeltään Gotlanninkuja. Se liittyy pohjoispuolella Itäväylän ylittäviin siltoihin ja rakennuksiin ja eteläpuolella kauppakeskus Eastoniin ja sen laajennukseen.

Alueen suunnittelussa aiotaan huomioida myös se, että kauppakeskus Easton voi laajentua.

Maamerkki säilyy tulevaisuudessakin nimensä mukaisessa asemassa. Poikkeuksen tekee Itäväylän ja muiden pääväylien ympäristö – siellä näkyviin voi tulevaisuudessa kohota uusia maamerkkejä.

Meripellontien ja Visbynkadun väliselle alueelle suunnitellaan pääosin asuntoja, joiden tieltä nykyisiä rakennuksia on purettava. Myös huoltoaseman rakentaminen on mahdollista.

Liikuntamahdollisuuksia aiotaan kohentaa etenkin Myllytontun alueelle. Sinne on mahdollista rakentaa liikuntarakennuksia tai liikuntapuiston laajennusosia.

Vihervyöhykkeitäkään ei ole unohdettu, sillä sellainen aiotaan varata etenkin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön. Lisäksi luodaan julkinen puisto.

Myös Puotilan metroaseman alue muuttuu melkoisesti. Muun muassa pohjoisen lippuhallin edustalle suunnitellaan kaupunkiaukio, josta halutaan saada mahdollisimman houkutteleva. Liityntäpysäköinnin autopaikat sijoitetaan alueen parkkihalleihin.