Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wolt nosti lähettien palkkioita Helsingissä: näin se vaikuttaa kuljetusmaksuihin – myös Foodora reagoi bensan kallistumiseen

Helsinkiläisille ruokaläheteille maksettavat palkkiot nousevat kohonneen bensan hinnan vuoksi. Wolt kertoo, että korotukset koskevat kaikkia Helsingin lähettejä kulkuneuvosta riippumatta.

Työstään parempaa korvausta haluavien Wolt-kuskien mielenosoitus herätti huomiota perjantaina keskustassa. Woltin Suomen maajohtaja Henrik Pankakoski kertoo, että uuden palkkiomallin testaus on jo aloitettu Helsingissä.

– Olemme lähettien kanssa itse asiasta samaa mieltä: palkkiotasoa on syytä korottaa. Helsingin kokeilussa pisimmistä kuljetuksista maksetaan nykyistä vähemmän, mutta viikonpäivästä riippuen 60–90 prosenttia kuljetuksista on sellaisia, joista lähetti saa nykyistä suuremman palkkion, mikä tarkoittaa, että kokonaisuutena malli on korotus nykytilaan, Pankakoski kertoo HU:lle.

Pankakoski sanoo, että uudessa mallissa alettaisiin esimerkiksi maksaa nykyistä lyhyemmistä etäisyyksistä ravintolalta asiakkaalle, ja alettaisiin uutena asiana maksaa myös matkasta ravintolaan.

Pankakoski sanoo, ettei nousua yksittäisen lähetin palkkioon pystytä arvioimaan.

–  Laajasti käyttöönotettuna nyt pilotoitava malli tarkoittaisi useita miljoonia euroja lisää lähettien palkkioihin Suomessa.

Myös Foodora uudistaa palkkiomalliaan.

– Seuraamme aktiivisesti kaikkia kuljetuksiimme vaikuttavia ilmiöitä. Viime aikoina huomiomme on ollut bensan hinnan korotuksissa. Olemme tämän viikon alussa päivittämässä palkkiomalliamme, jossa huomioidaan polttoaineen kohonnut hinta, kertoo Foodoran head of operations Lauri Syvänen.

Syvänen on kuljetuksista vastaava johtaja.

Perjantainen mielenosoitus ei kohdistunut Foodoraan. Yrityksen mukaan heidän käyttämänsä lähetit eivät ole valittaneet nykytilanteesta.

Woltin maajohtaja pitää mahdollisena, että korkeampien palkkioiden vuoksi kuljetusmaksut nousevat lähiaikoina.

– Tilanne on Woltille haastava, koska olemme yhä toistaiseksi tappiollinen yritys. Kun alamme maksaa läheteille enemmän, se tarkoittaa, että meidän on joko kasvatettava tappioitamme tai katettava ainakin osa lisäkuluista muin keinoin. Saatamme tästä syystä korottaa lähiaikoina asiakkaiden maksamia kuljetusmaksuja ja kanavoida lisätulon läheteille. Jos näin käy, uskomme toisaalta asiakkaiden ymmärtävän asian: kun bensan hinta on noussut, on luontevaa, jos kuljetus maksaa enemmän.

Toinen vaihtoehto kulujen kattamiseen on ravintoloiden maksamien komissioiden nostaminen, Pankakoski sanoo.

Oikaisu: 5.4. Klo 8.30: Foodora on päivittämässä palkkiomallia tällä, ei ensi viikolla.