Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin sota Ukrainassa vaikutti asuntokauppaan Suomessa – Tällainen keväästä on tulossa, ennustavat kiinteistönvälittäjät

Moni asunnon myyjä ja ostaja pysähtyi hetkeksi aikeissaan maaliskuun alussa, jonka vuoksi asuntokauppaa tehtiin vähemmän kuin normaalisti. Asuntomarkkinat elpyvät kuitenkin nopeasti Ukrainan sodan ensireaktioiden jälkeen, ennustaa Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) tiedotteessaan.

Suomen asuntomarkkinoilla Ukrainan sota näkyi välittömästi kuukausi sitten tehdyssä ylimääräisessä SKVL:n kyselyssä. Maaliskuun lopussa tehdyssä jäsenkyselyssä markkinoilla nähdään SKVL:n toimitusjohtajan Jussi Mannerbergin mukaan selvä käänne ylöspäin.

Kevääksi ja alkukesään SKVL:n asuntomarkkinaennuste odottaa normaalia vilkasta markkinatilannetta. Erityisesti uudempien omakotitalojen kysyntä on tiedotteen mukaan edelleen vahvaa.

– Inflaatiopeikko lisää halua sijoittaa kiinteään omaisuuteen kuten asuntoihin. Markkinoilla on myös paikoin hyvää kysyntää arvoasunnoista ja suuretkin kohteet menevät kaupaksi, kun ne on hinnoiteltu oikein, kertoo Mannerberg tiedotteessa.

Loma-asuntomarkkinoilla hyvien rannalla sijaitsevien ja ympärivuotiseen käyttöön sopivien kohteiden kysyntä on edelleen suurinta. Tiedotteessa todetaan, että kevään mittaan mökkikaupan odotetaan vilkastuvan selvästi.

– Oma ympärivuotinen mökki poissa kaupungista on nyt noussut sodan syttymisen jälkeen entistä suositummaksi, toteaa Mannerberg.

Talouspakotteet ovat vaikuttaneet siihen, että venäläisten ostajien ja myyjien osuus on pienentynyt markkinoilla selvästi.

Asuntomarkkinaennusteen mukaan vuokra-asuntojen kysyntä on hiukan piristymässä. Kysyntää on edelleen suuremmista vuokra-asunnoista, mutta niitä on tarjolla vähemmän. Sen sijaan pieniä on tarjolla ja niiden vuokrien ennustetaan jonkin verran laskevan.

SKVL:n jäsenkyselyn mukaan pankkien lainapalveluissa viiveet ovat edelleen liian pitkiä. Se hidastaa asuntokauppaa. Kauppoihin vaikuttavat tiedotteen mukaan myös Digi- ja väestöviraston ja vastaavan kirkon keskusrekisterin hitaat palvelut.

– Digiviraston viiveistä syntyy valtavia kustannuksia kuluttajille ja asuntokauppoja peruuntuu merkittäviä määriä. Erityisesti kuolinpesät ovat joutuneet huomattaviin vaikeuksiin, tietää toimitusjohtaja Mannerberg.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on kiinteistönvälityksen verkosto, joka koostuu lähes 500 paikallisesta toimistosta ja 1 700 välittäjästä ympäri Suomen.