Fried chicken, wings… tämän syyn takia kanabuumi valtasi Suomen ravintolat – "Kulutus kasvaa hulluna"

Äänestä Helsingin parasta kanaravintolaa! Äänestys jutun lopussa.

Yrittäjäosakkaana kanansiivistä tunnetussa Hook-ketjussa kymmenen vuotta toiminut Juha Vuorio on nähnyt kanan lennon. Tänä aikana siipiravintoloiden perusjuttu on pysynyt samana. On tullut joitakin uusia kastikkeita ja rapea fried chicken on lisännyt kasvua.

– Miksi keksiä pyörä, jos se on jo keksitty, hän kysyy.

Tamperelaislähtöinen Hook avasi ravintolansa Töölön Kisahallin päätyyn 2016. Aiemmat yritykset siinä paikassa menivät mönkään jopa yökerhomoguli Sedu Koskiselta.

Tällä haavaa kuudella paikkakunnalla toimiva Hook-ketju jatkaa kasvuaan. Tänä keväänä se avaa uudet ravintolat Seinäjoelle, Rovaniemelle, Jyväskylään ja Lahteen. Jyväskylän näyttäväksi yhteistyökumppaniksi tulee NBA-koripalloilija Lauri Markkanen. Myös Lahteen on tulossa kova nimi, jota Vuorio ei kuitenkaan vielä paljasta.

Hän heittää kovan haasteen muille kanaketjuille ja se on pääraaka-aineen kotimaisuus.

– Käytämme HK:n luomua. Se on vähän kalliimpaa. Emme tingi siitä, Vuorio vakuuttaa.

Mistä saa Stadin parhaat kanasapuskat? – Ehdota omaa suosikkiasi HU:n ravintolaäänestyksessä!

Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela tiivistää kanan voittoisan kulun ravintoloissa yhteen sanaan: hintariski.

– Hintariski on pienempi. Koska hinta vaihtelee vähemmän kuin muiden lihojen. Siksi on viisaampaa perustaa kana- kuin naudanliha-ravintola, hän avaa ravintoloitsijan näkökulman.

Tilastot eivät Hannukselan mukaan paljasta, mikä osuus siipikarjanlihasta päätyy kuluttajien suuhun ravintoloiden lautasilta.

– Joka tapauksessa kulutus kasvaa hulluna – Suomessa, Euroopassa ja globaalisti, hän sanoo.

Vuonna 2021 siipikarjanlihan kulutus kasvoi neljä prosenttia verrattuna vuoteen 2020, kun lihan kokonaiskulutus pysyi ennallaan. Näin kertoo Kantar TNS Agri Oy:n liha- ja siipikarjabarometri.

Ehtaa kanaa myy tiettävästi vain Hietalahden hallin Petiscaria, jonka piri-piri-kana tulee Portugalista. Libanonilaisen Farougen nimi tarkoittaisi kukonpoikaa, mutta sitä ei ole näkynyt listalla. Suomessa lähes kaikki munituskanat päätyvät uransa päätteeksi tuhottavaksi – ei ihmisruoaksi. Kanoja ei kasvateta herkuksi kuten Ranskassa esimerkiksi Bressen kanaa.

Suomalainen syökin broileria. Se on hassu sana, joka takavuosina erotti itä- ja länsisaksalaisen puheenparresta. Idän Ossie sanoi Broiler. Länsisaksalainen söi Brathänhcheniä isoäidin tapaan.

Saksalaisen Oktoberfestin tirisevä Brathänhchen tai Aurinkorannikon mehevä Pollos asados on meillä markettikamaa. Grillikanaa ostaa perheensä nälän pitimiksi kiireinen kotikokki, sitä persvakomies syö työmaakopissa tai -autossa ja sitä tarkanmarkan eläkeläinen löytää onnen päivän päätteeksi punalaputettuna.

Suomeen ensimmäiset kanaravintolat toi Wienerwald-ketju. Niitä perustivat useat alueosuuskaupat franchising-periaatteella. Helsingissä yksi ravintoloista sijaitsi päärautatieasemaa vastapäätä Kaivokadulla. Tampereen tunnetuin Wienerwald toimi rock-henkisesti yo-taloa vastapäätä. Ketju hävisi meiltä historiaan. Wienerwaldeja tapaa Etelä-Saksassa ja Itävallassa.

Entäpä koko lintu?

Hakaniemen hallistaa löytää broilerin sydämiä, maksaa ja kivipiiraa. Ne päätyvät sieltä kotikeittiöihin. Ravintoloissa niillä ei mässäillä. Vielä ei ole avattu yhtään ekologiaa ja kierrätystä hehkuttavaa heltasta kannukseen -ruokapaikkaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut