Asukkaat ovat kauhuissaan Malminkartanoon suunnitelluista kerrostaloista jopa 2500 asukkaalle – "Tämä metsäalue on tärkeä koko Helsingin tasolla"

Rakentaminen: Malminkartanoon halutaan lisää asuntoja, mutta asukkaat vastustavat. Arvokasta lähimetsää jouduttaisiin kaatamaan.

Paljon asuntoja suositun lähimetsän tilalle. Siinä asukkaiden yksi huolenaiheista Malminkartanossa.

Kaupunki suunnittelee suositun ja luontoarvoiltaan merkittävänä pidetyn Kartanonmetsän osittaista kaatamista asuntojen tieltä (HU 8.3.).

"Malminkartanoon tarvitaan lisää asukkaita" – Kartanonmetsään suunnitellaan kerrostaloja

Malminkartanon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Sanna-Mari Oranen sanoo, että mikäli kaupungin suunnitelmat toteutuvat, menetetetään korvaamaton luontokohde.

– Tämä metsäalue on tärkeä koko Helsingin tasolla. Tällaisia alueita enää löydy. Metsä on luontoarvoisesti tärkeä ja arvokas myös kouluille, päiväkodeille ja muille ihmisille.

Kartanonmetsä on kallioinen, yhteensä 15 hehtaarin suuruinen metsäalue Malminkartanon juna-aseman päällä. Metsässä kulkee vilkkaasti käytetty reittiverkosto.

Oranen sanoo olleensa mukana antamassa asukasyhdistyksen kanssa lausuntoa kaupungille yleiskaavan laatimisen yhteydessä jo vuonna 2015, ettei metsään tulisi rakentaa.

– Ymmärrämme, että kun alue on menty myymään Spondalle, se tuottaa ongelmaa.

Malminkartano on yksi Helsingin kaupunkiuudistusalueista. Vuoteen 2035 mennessä Kannelmäkeen ja Malminkartanoon on tarkoitus rakentaa 30 prosenttia lisää asuntoja nykyisestä. Uusia asuntoja on jo tulossa muun muassa vieressä sijaitsevalle AEL:n tontille.

– Malminkartanossa on asumiskantaan nähden jo muutenkin paljon ara-asuntoja eli jatkossa näitä ei tulla rakentamaan. Tuleva kanta olisi nimenomaan vapaarahoitteisia vuokra- ja omistusasuntoja. Näillä ei siis vastata kaupungin asuntopulaan ara-asunnoissa, Oranen uskoo.

Hän pohtii myös sitä, miten kallioiseen maastoon pystytään rakentamaan ilman, että vanha kallio tuhotaan täysin.

– Lisäksi kaupunki sanoo meille, että alueen keskelle jää metsää. Talot kiertävät kuitenkin alueen laitamilla. Vaarana on, että keskiosasta muodostuu asukkaiden sisäpiha. Ei kai kukaan kenenkään sisäpihalle halua tulla kävelemään.

Malminkartanossa asuva Gerd Strahlendorff sanoo, että alustavat suunnitelmat kuulostavat suorastaan hurjilta. Strahlendorff on koulutukseltaan arkkitehti.

– Ajatus on aivan mahdoton. Uusia asukkaita olisi tulossa jopa 2 500. Se on todella paljon. Asunnot voisivat suunnitelmien mukaan olla jopa 16-kerroksisia. Jos ajattelee Malminkartanon nykyistä asuntokantaa, tämä poikkeaa siitä kokonaan.

Suunnittelukilpailussa asuntoneliöitä alueella saa olla enintään 100 000 kerrosalaneliömetriä ja muuta, kuten liiketilaa ja päiväkotia, 5 000. Strahlendorff hämmästelee rakentamisen määrää nykytilaan verrattuna.

– Malminkartanossa asuu tällä hetkellä kuitenkin vain 9 200 ihmistä.

Spondan markkinointi- ja brändipäällikkö Anita Riikonen kertoo sähköpostilla, että alueen maankäyttöä vasta suunnitellaan.

– Suunnittelukilpailun tarkoituksena on selvittää, miten viheralueita ja rakentamista voidaan yhdistää niin, että alueen kehittäminen on tasapainossa luontoarvojen kanssa.

Jatkosuunnittelua ohjaa Helsingin kaupungin yleiskaava.

Junaradan molemmin puolin tutkitaan uutta maankäyttöä suunnittelukilpailulla. Kilpailuun on kutsuttu neljä arkkitehtitoimistoa, jotka ovat laatineet omat suunnitelmansa. Päätöksiä rakentamisesta ei ole vielä tehty eikä alueella ole voimassaolevaa kaavaa.

Suunnittelukilpailun töihin ja kuviin voit tutustua tästä linkistä.

Kevään aikana päättäjiä tullaan kutsumaan alueelle kaupunkikävelylle ja järjestämään asukastapahtumia.

– Kuulemme asukkaiden huolta ja keräämme kaupungille materiaalia, Oranen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut