Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Herttoniemen varasairaalassa tehdään uraauurtavaa koronan lääketutkimusta – "Tässä potilasryhmässä on erityinen tarve parempaan hoitoon"

Korona: Herttoniemen varasairaalan potilaita on mukana kansainvälisessä lääketutkimuksessa.

Herttoniemen varasairaalan potilaita on mukana kansainvälisessä Solidarity-lääketutkimuksessa, jota Suomessa vetää professori Kari Tikkinen Helsingin yliopistosta.

Solidarity-tutkimuksen toisessa vaiheessa testataan muun muassa reuman sekä syövän hoidossa käytettyjen lääkkeiden tehoa vakavaa koronatautia vastaan, sillä niistä on saatu alustavia myönteisiä tuloksia.

Koronaan kuolleisuus kasvanut viime kuukausina: Sairaalan iäkkäistä koronapotilaista menehtyy Helsingissä nyt joka kolmas

Herttoniemen väliaikaisesta koronasairaalasta on ollut mukana vuodenvaihteesta noin kaksikymmentä potilasta.

– Herttoniemessä on hyvin korkean riskin iäkkäitä koronapotilaita, joilla on valtava kuolleisuus verrattuna muihin meidän tutkimuspotilaisiin. Tässä ryhmässä on siis erityinen tarve parempaan hoitoon, Tikkinen painottaa.

Herttoniemessä puolet osallistujista saa standardihoitoa ja puolet sen päälle imatinibi-nimistä, myelooiseen leukemiaan yleensä käytettyä lääkettä.

(Toimittajan joutuessa tavaamaan nimeä Tikkinen huomauttaa, että lääkeyhtiöt nimeävät uusia lääkkeitä usein hankalilla nimillä. Uskotaan, että sekä lääkärit että potilaat kiinnostuvat eniten lääkkeistä, joiden nimissä on x-, y-, ja z-kirjaimia.)

Tämä oire korostuu long covidissa – Potilaat ovat kertoneet, ettei heitä ole otettu vakavasti, ylilääkäri: "Kyseenalaistamista on ollut ammattilaistenkin keskuudessa"

Tikkisen mukaan aiempi testi imatinibillä puolitti vakavaan koronatautiin sairastuneiden kuolemanriskin, mutta muutaman sadan potilaan otos, josta puolet sai lumelääkettä, ei ole likimainkaan riittävä luotettavan tiedon saamiseksi.

– Muutama tuhat tarvittaisiin lisää.

Tikkinen toteaa, että koska Herttoniemessä potilaat ovat iäkkäitä, ei osa pysty enää antamaan suostumustaan ja joitakuita arveluttaa osallistua, vaikka imatinibillä ei ole todettu vakavia haittavaikutuksia.

Hän pitää sitä sekä reumalääke infliksimabia ehkä lupaavimpana Solidarity-tutkimuksessa nyt mukana olevista lääkkeistä. Laboratorio-olosuhteissa imatinibilla on Tikkisen mukaan todettu kehon tulehdusmyrskyä hillitsevää vaikutusta ja se on estänyt myös koronan keuhkoihin aiheuttamaa vauriota eli fibroosia.

Infliksimabia ei tutkita Herttoniemessä, sillä potilaalla ei saa olla piilevää tuberkuloosia, koska lääke voisi aktivoida sen.

Kaikkiaan Solidarityssä on Suomessa ollut mukana 400 potilasta.

– (Viruslääke) remdisiviirin lopulliset tulokset julkaistaan aivan lähipäivinä. Suomessa toteutamme lisäksi long-covid-seurannan kaikille potilaille ja niitä tuloksia saataneen kesän aikana. Alustavia ensimmäisiä tuloksia uusista lääkkeistä voi tulla syksyllä, Tikkinen kertoo.

Miten toimia, jos altistuu koronalle tai sairastuu? Tässä Husin Asko Järvisen 6 ohjetta

Kuinka kauan korona vielä jyllää?

– Historiasta tiedämme, että pandemiat kestävät usein kaksi vuotta, mutta miksi koronapandemia välttämättä olisi samanlainen, voi siinä useampikin vuosi mennä. Toivotaan tietysti, että loppuu mahdollisimman pian, Tikkinen vastaa.

Lisäksi hän huomauttaa, että sodat ja kulkutaudit kulkevat käsi kädessä, joten Ukrainan-variantti on täysin mahdollinen Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman pakolaiskriisin vuoksi.

Sen väittäminen, että omikronmuunnos on lievä, on Tikkisen mukaan ”puolivalhe”.

– Se voi olla lievempi kuin delta, mutta delta olikin tähän mennessä vakavin variantti. Nykyiset muunnokset aiheuttavat kuitenkin edelleen merkittävää sairastuvuutta ja kuolleisuutta.

– Koronaan sopeudutaan pikku hiljaa. Lisääntyvästi siitä tulee sitten yksi sairaus muiden joukossa.

Tikkinen muistuttaa, että koronataudin hoito on kahden vuoden aikana kehittynyt. Vakavimpien tautimuotojen rutiinihoidossa käytettävä deksametasoni laskee kuolleisuutta selvästi.

Koronavirus jäänee keskuutemme vähintään kausittaisena.

– Yllättyisin, jos Suomessa ei vielä ensi syksynä vähintään jonkinlaista paikallista epidemiaa olisi, professori toteaa.

Punaiset "nollat" tervehtivät paikasta maksanutta – Leikkaussalihoitaja tulee töihin puoli tuntia etuajassa, jotta ehtisi saada autonsa parkkiin: uusi jättisairaala tuo Meilahteen vielä lisää liikennettä

"Olen ollut yli 60 kertaa läsnä, kun hoivatalossa asuva kuolee" – Vanhustenhoitajat nääntyvät armottomassa työssä: nyt siitä tehtiin ainutlaatuinen elokuva

Hus siirtää lähes kaiken kiireettömän hoidon hoitajalakon takia – Potilas, toimi näin