Heikkiläntien ja Itälahdenkadun varrella Lauttasaaren Vattuniemessä 16 toimistokäytössä ollutta kiinteistöä puretaan parhaillaan. Syntyneestä purkumateriaalista mahdollisimman paljon aiotaan hyödyntää uudelleen rakentamisessa.
– Selvitämme voidaanko materiaalivirtoja yhdistelemällä saada materiaaleja paremmin hyötykäyttöön. Tunnistamme myös mahdollisuuksia tarjota hyötykäyttöä helpottavia palveluja yhteisesti alueen kiinteistöille, toteaa johtava asiantuntija Paula Eskola hanketta koordinoivasta Motivasta tiedotteessa.
Kyse on rakentamisen kiertotaloudesta, jota tavoitellaan myös Helsingin kaupungin käynnistämässä klusteriohjelmassa.
Skanska on Lauttasaaressa yksi hankkeen osallistujista. Skanska kertoo kohteen koelaboratorio sekä tilaisuus saada uusia yhteistyökumppaneita ja verkostoitua.
– Kun saamme kaikki 16 kiinteistön materiaalivirrat yhteen, ne ovat helpommin hyödynnettävissä. Erikoisjakeille voi samalla löytyä uutta bisnestä, kertoo tiedotteessa Skanska Kotien maanhankintapäällikkö Teemu Kärkäs.
Vattuniemessä betonia on arvioitu purkamisen yhteydessä syntyvän noin 170 000 tonnia. Sen paino vastaa noin 3 400:ää kuorma-autoa. Kaupunki on rahoittanut hanketta erillismäärärahalla. Hanke on kaupungin kiertotalouden pilottikohde.
Yhteistyötä koko rakentamisen ajan Vattuniemessä tekevät Motivan ja Skanska kotien lisäksi myös Hartela, A-Insinöörit, SATO ja JMB. Tiedot purkumateriaaleista kootaan yhteiselle digitaaliselle alustalle.
Datan keruu on hankkeessa keskeisessä osassa. Kun tietoa kierrätettävästä materiaalista saadaan hyvissä ajoin ennen varsinaista purkua, purkumateriaalit voidaan ottaa huomioon uutta rakentamista suunniteltaessa tai löytää materiaaleille vastaanottajat esimerkiksi rakennustuoteteollisuudesta.
Vattuniemen hankkeesta on tarkoitus tehdä toimintamalli, jota voidaan soveltaa muissakin purkukohteissa.
– Olemme tiukentaneet hiilineutraaliuden tavoitteita. Neitseellisen luonnonvarojen kulutus on saatava pienenemään ja jotta tähän päästään, tarvitsemme kaikki mukaan, toteaa projektipäällikkö Mira Jarkko kaupungilta tiedotteessa.
Suomessa syntyy rakennus- ja purkujätettä ympäristöministeriön arvion mukaan noin 1,6 miljoonaa tonnia vuodessa. 70 prosenttia tästä pitäisi EU:n jätedirektiivin mukaan saada hyötykäyttöön. Toistaiseksi hyödynnettyä saadaan vasta noin puolet.