Tämä 2000-luvun alun hitti pientalopihoilta on jo häviämässä – nyt tilataan ulkoporeammeita ja niitä halutaan myös kerrostalojen terasseille: "On kiva, kun kotona on pientä luksusta"

Asuminen: Helsingissä osa altaista tarvitsee rakennusluvan.

Pihoille ja terasseille asennettavat altaat ovat suuressa suosiossa. Soittokierros pääkaupunkiseudulla toimiviin yrityksiin paljastaa huimaa kasvua. Kaupunkilaiset sijoittavat erityisesti ulkoporealtaisiin, jotka eivät vaadi suuria pohjatöitä ja sujahtavat pieneenkin tilaan.

MegaSpa Suomi Oy:n myyntijohtaja Heikki Turkki kertoo yrityksen myyneen hieman vajaa tuhat ulkoporeallasta Suomessa pelkästään viime vuoden aikana. Myynti ennen koronaa oli noin 200 allasta vuodessa. Ulkoporealtaita toimitetaan Vantaan ja Turun liikkeistä ympäri Suomea.

– Nykypäivänä ihmiset panostavat omaan hyvinvointiin. On kiva, kun kotona on pientä luksusta, Turkki sanoo.

Lisäksi ulkoporealtaat ovat hinnaltaan yhä useamman saavutettavissa. Turkin mukaan ”fiksun altaan” saa reilulla 5 000 eurolla. Pari vuotta sitten altaiden hinnat lähtivät noin 10 000 eurosta.

Palju on jo vähän vanhanaikainen. Moni myös pitää paljua työläänä.

Fiksulla altaalla Turkki tarkoittaa tuotetta, joka on suunniteltu Suomen oloihin eli esimerkiksi eristys toimii myös talvipakkasilla.

Ulkoporeallas on Turkin mukaan syrjäyttänyt helppoudellaan 2000-luvun alun hitin paljun.

– Palju on jo vähän vanhanaikainen. Moni myös pitää paljua työläänä, kun sitä täytyy lämmitellä, hän sanoo.

Turkki sanoo monien sijoittavan ulkoporealtaan terassin jatkoksi. Pohjan tulee olla routamaton, ja allas on hyvä laittaa esimerkiksi betonin päälle, jossa on eristelevy. Huoltotilaa on hyvä jättää ympärille ainakin puolen metrin verran.

Suosiotaan nostavat myös vastavirta-altaat, joissa uinti tapahtuu lähes paikallaan. Myös maahan rakennettavat uima-altaat tekevät kauppansa.

Espoossa sijaitsevaa Vesilaite-yritystä pyörittävä Juha Kiukas sanoo viime vuonna yrityksen myyneen noin 50 uima-allasta omakotitalojen ja kesämökkien pihoille. Kiukkaan mukaan myynti on yli tuplaantunut viiden vuoden takaisesta.

– Ulkoporeallas menee pieneen tilaan. Ei tarvita kuin tasainen pohja, joka kantaa noin 2 000 kiloa painoa, Kiukas sanoo.

Pro Patio Oy:n myynnistä vastaava Janina Hirvonen kertoo niin ikään, että ulkoporeammeista on kova kysyntä. Moni haluaa ulkoporealtaan myös lasitetulle terassille esimerkiksi kerrostaloasuntoon.

– On hyvä pohtia, onko altaan tarkoitus olla terveyttä edistävä rentoutumisen tyyssija, vai onko se enemmän hupikäyttöön ja illanistujaisiin. On hyvä pohtia myös minkä kokoinen allas pihalle mahtuu, monta kylpijää tulee olemaan, Hirvonen opastaa.

Uima-altaat

Tarvitaanko lupia?

Kunnilla on erilaisia käytäntöjä uima-altaiden lupiin liittyen. Helsingissä lähtökohtana on, että lupa tarvitaan, jos altaan sijoittaminen edellyttää viemäröintiä.

Jos kyseessä on kalustemainen palju, jota ei liitetä viemäriin ja se sijoittuu korkeutensa verran irti tontin rajasta, ei se tarvitse rakennusvalvonnan lupaa. Sijoittamisessa tulee aina huomioida naapurit.

Uima-allas edellyttää aina toimenpideluvan hakemista Helsingissä.

Lähde: Salla Mustonen, vs. rakennusvalvontapäällikkö Helsingin kaupunki

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut