Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Joka kolmas S-ryhmän osuuskauppojen luottamushenkilöistä on poliitikko, ilmenee Yrittäjien selvityksestä – ”Rakenteellisen korruption riski”

S-ryhmän osuuskauppojen luottamushenkilöistä joka kolmas on poliitikko, kertoo Uutissuomalainen. Osuuskauppojen edustajistoissa ja hallintoneuvostoissa toimii ainakin 438 vaikuttajaa, jotka ovat päättäjinä myös joko eduskunnassa, kunnissa, maakuntaliitoissa tai useammissa näistä.

Tämä käy ilmi Suomen Yrittäjien tekemästä ja vielä julkaisemattomasta selvityksestä, jonka päätulokset Uutissuomalainen kertoo ensimmäisenä.

Selvityksen mukaan 19 osuuskaupan edustajistojen jäsenistä 36 prosenttia eli 334 henkilöä on poliitikkoja, jotka ovat kansanedustajia tai varsinaisia tai varajäseniä kunnanvaltuustoissa, kunnanhallituksissa, maakuntavaltuustoissa tai maakuntahallituksissa. Osuuskauppojen hallintoneuvostojen jäsenistä tällaisia poliitikkoja on 94 eli joka neljäs.

Kansanedustajia edustajistoihin ja hallintoneuvostoihin kuuluu 35. Heistä peräti 19 toimii suurimmassa osuuskaupassa HOK-Elannossa.

Selvityksen tiedot on kerätty loppuvuonna 2021 ja alkuvuonna 2022.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan selvityksen kohteeksi valittiin S-ryhmä, koska se on kaupan alan toimijoista ainoa, joka on integroitunut poliittiseen päätöksentekoon.

– S-ryhmä antaa luottamushenkilöille varsin hyvät edut mukanaolostaan. Näen, että tässä on rakenteellisen korruption riski. Asetelma voi johtaa siihen, että S-ryhmää suositaan poliittisessa päätöksenteossa. Mukana olevilla poliitikoilla voi olla siihen henkilökohtainen intressi, Pentikäinen sanoo Uutissuomalaiselle.

S-ryhmän tiedossa ei ole tapauksia, joissa olisi S-ryhmän yrityksiä koskevissa asioissa rikottu kunta- ja hallintolain esteellisyyssääntöjä.