Venäläisestä energiasta halutaan Helsingissä eroon ja näin se korvataan – vihreillä myös lista keinoista öljynkulutuksen vähentämiseksi: "Halvempi HSL-lippu helsinkiläisille ja autottomat sunnuntait kokeiluun"

Venäjän raakuudet Ukrainassa ovat voimistaneet vaatimuksia lopettaa muun muassa kivihiilen, maakaasun ja biomassan tuonti Venäjältä.

Vihreät tekivät viime viikolla ryhmäaloitteen, jonka mukaan Helsingin kaupungin omistaman Helenin pitää irtautua venäläisestä fossiilienergiasta. Kaupunginvaltuustolle tulee tuoda selvitys, jossa kuvataan millä aikataululla fossiilienergiasta voidaan tyystin luopua ja miten se korvataan.

– Helenillä on muutenkin menossa prosessi, jossa siirrytään pois polttoon perustuvasta lämmityksestä ja hyödynnetään hajautetumpaa energiantuotantoa. Nyt täytyy löytää nopeasti keinot, jolla fossiilisten polttoaineiden käyttö loppuu kokonaan, sanoo vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen.

Helen ilmoitti kuukausi sitten, ettei se enää osta kivihiiltä Venäjältä. Greenpeacen aktivistit olivat tiistaina Salmisaaressa vastassa laivaa, joka Helenin mukaan oli yksi viimeisimpiä hiililasteja Venäjältä.

– Venäläisen maakaasun hankinta on ollut vähäistä menneenä talvena. Tukkusopimuksemme venäläisestä putkikaasusta päättyi 31. maaliskuuta, kertoo johtaja Timo Aaltonen Heleniltä.

Nestemäistä LNG-maakaasua ostetaan kansainvälisiltä markkinoilta, ja maakaasua voidaan korvata öljyllä. Helen hankkii öljyn Nesteeltä, joka HS:n maaliskuisen artikkelin mukaan on yhä kiinni sopimusteknisistä syistä Venäjältä ostamisessa.

– Pyritään välttämään kaikkea mahdollista Venäjältä tulevaa, Aaltonen toteaa, eikä ota kantaa toisen yhtiön hankintoihin.

Biomassaa ei Venäjältä ole Helenin mukaan tuotu.

Kaukolämmön hinta uhkasi nousta 50% – Helenin hallituksen Osmo Soininvaara paljastaa miten 30 prosentin korotus neuvoteltiin: ”Alemmas emme voineet mennä”

Jatkossa Helen aikoo tuottaa lämpöä muun muassa lämpöpumpuilla ja Vuosaaren biolämpövoimalassa, uusia mahdollisuuksia etsitään esimerkiksi merivesilämmöstä.

Venäjältä ostaminen tuntuu nykytilanteessa väärältä, tuleeko Venäjän energiasta irtautua hinnalla millä hyvänsä?

– Ei nyt ehkä ’hinnalla millä hyvänsä’, mutta emme me voi hyväksyä riippuvuutta venäläisestä energiasta, se vaarantaa jo itsessään Suomen huoltovarmuudenkin, koska energiantuonti sieltä voi myös milloin tahansa keskeytyä. Maailmantilanne pitää huomioida, vihreiden Reetta Vanhanen vastaa.

Maalämpökaivon saa porata nyt myös kaupungin maille – uusi linjaus herätti iloa Itä-Pasilassa: "Säästyneillä lämmityskustannuksilla voidaan hoitaa lainaa"

Perussuomalaisten varavaltuutettu Mikko Paunio kirjoitti HU:n Lukijan areenalla, että Hanasaaren ja Salmisaaren, jotka tuottavat tehokkaasti sekä lämpöä että sähköä, alasajoa pitäisi lykätä – juuri huoltovarmuuden varmistamiseksi. Paunion mukaan voimaloiden suunnitellut korvaajat eivät tuota riittävästi lämpöä helsinkiläisten tarpeisiin.

Vanhanen on toista mieltä.

– Suunnitellusta sulkuaikataulusta tulee pitää kiinni ja vihreää siirtymää päin vastoin kiihdyttää.

Lue myös: Sähkön ja kaukolämmön hinnannousu huolettaa, näin vastaa Helen

Hanasaari on menossa kiinni ensi vuonna ja Salmisaari vuotta myöhemmin.

Timo Aaltonen kertoo, että Helenin sähkö tulee yhä enemmän tuulivoimasta ja Olkiluoto 3 -ydinvoimala avautuu täysmittaisena käyttöön tänä vuonna.

– Kun katsoo sähkön hintoja, niin ne eivät ole reagoineet meillä yhtä vahvasti kuin muualla, joten markkinatkin uskovat sähkön saatavuuden pysyvän hyvänä, Aaltonen tulkitsee.

Hanasaaren lämmöntuottoteho taas tulee korvautumaan Vuosaaren biolämpölaitoksella Aaltosen mukaan kokonaisuudessaan.

Salmisaarta korvataan muun muassa olemassa olevilla ja uusilla lämpöpumpuilla, lämmön lisääntyvällä ostamisella esimerkiksi Vantaan Energialta, sekä teollisuuskokoisilla ilmalämpöpumpuilla.

– Kokonaisuutena näillä saadaan lämpöä tuotettua sama määrä kuin ennenkin.

Helen nostaa sähkön hintaa 26 % – näin yhtiö kommentoi kaukolämmön hintapaineita: "Hinta koostuu 90-prosenttisesti tekijöistä, joihin emme voi vaikuttaa"

Helsingin yliopiston professori Veli-Pekka Tynkkynen arvioi äskettäin MTV:lle, että venäläisestä energiasta irtautuminen maksaa Suomelle vuositasolla noin miljardi euroa. Valtaosa Suomen raakaöljystä tuodaan Venäjältä.

Vihreiden mukaan öljyn käyttöä pitää vähentää ja energiaa säästää Helsingissä useilla toimilla.

– Energian säästöpotentiaali on totta kai rajallinen. Mutta Suomessa esimerkiksi kotien sisälämpötila on usein liian korkea, jopa terveydellisistä näkökulmista ajatellen, ja sitä voidaan laskea. Ei se silti tarkoita sitä, että vanhusten pitäisi palella hoivakodissa, Vanhanen sanoo.

Tärkeää Vanhasen mielestä olisi alentaa helsinkiläisten joukkoliikennelipun hintaa. Sen voisi toteuttaa korkeammalla Helsingin kuntasubventiolla HSL:lle. Vasemmistoliiton valtuustoryhmää johtava Mia Haglund on samoilla linjoilla.

Vanhasen mielestä helsinkiläisten huokeampi kausilippu ei myöskään asettaisi HSL-kuntien asukkaita keskenään eriarvoiseen asemaan.

– Tämä mahdollisuus tulisi ainakin tutkia, sillä Helsingissä joukkoliikenneyhteydet ovat erittäin hyvät ja niiden käyttöastetta täytyy nostaa.

Helen lopetti kivihiilen ostamisen Venäjältä, mutta ei kerro mistä sen jatkossa hankkii – nämä ovat merkittävimmät tuottajamaat

Kehitettäviksi asioiksi Vanhanen listaa myös sähköautojen latausinfran nopean parantamisen ja taloyhtiöiden energiaremonttien, eli usein maalämpön siirtymisen, vauhdittamisen.

Vihreiden tiedotteessa mainitaan myös autottomien sunnuntaiden kokeilut joissain kortteleissa tai kaupunginosissa. Mitä se tarkoittaisi käytännössä? Vanhasen mukaan määräävää mahdollisuutta kieltää autoilu Helsingissä ei ole, joten kyseeseen voisi tulla suositukset ja kampanjointi.

Autottomia sunnuntaipäiviä on toteutettu muun muassa useissa Euroopan kaupungeissa.

Kaukolämmön hinta nousee 29,9 % – omakotiasuja HU:lle: vaihtaminen mahdotonta, sillä se maksaisi yli 5 300 euroa

Helsinkiläisen tuottamat päästöt kaupunkien vertailussa toiseksi suurimmat – Järvenpäässä asukasta kohden pienin hiilijalanjälki

Sähköyhtiöiden puhelimet pirisevät ennätystahtiin, näitä kysymyksiä asiakkailla on nyt – Keskustelut johtavat usein siihen, mitä asiakas voisi tehdä itse paremmin

Helen lopettaa kivihiilen käytön Helsingissä yli 5 vuotta suunniteltua aiemmin – potkut uhkana 288 työntekijälle

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut