Helen nostaa toukokuussa sähkön hintaa 26 prosenttia. Helenin viestinnän mukaan hinnat ovat tämän vuoden alusta sähköpörssissä tuplaantuneet, mutta koko nousua ei siirretä asiakasmaksuihin.
Ukrainan sota aiheuttaa epävarmuutta markkinoille ja raaka-aineiden hinnat ovat kohonneet.
Kaukolämmön hintapaineesta Helenin viestintäjohtaja Vilma Wiitakorpi Björkman toteaa, että hinta perustuu 90-prosenttisesti tekijöihin, joihin Helen ei voi vaikuttaa, jolloin ainoa mahdollisuus on suhteuttaa asiakashinnoittelua kustannusten muutoksia vastaaviksi. Se, mikä osuus on täsmällisesti Ukrainan kriisillä, on vaikea arvioida.
– Toki jo useissa EU-maissa läpiviedyt tukitoimenpiteet kuluttajien maksukyvyn varmistamiseksi kuten esimerkiksi energiaveron alentaminen ja suorat tulonsiirrot heikoimmassa asemassa oleville kuluttajille olisivat tervetulleita varmasti myös Suomessa, Wiitakorpi Björkman arvioi.
Vasemmistoliiton Mia Haglund totesi aiemmin tällä viikolla Helsingin Uutisille, että mikäli EU-pakotteet saadaan tuontitullin muodossa asetettua fossiiliselle energialle, tulevat hinnat nousemaan entisestään.
Helsingin kaupungille se tarkoittaa konkreettisesti ennakoitua suurempia kuluja esimerkiksi päiväkotien ja vanhustenkeskusten lämmityksessä. The Guardian kertoi perjantaina, että Venäjän kivihiilen tuontikielto EU:hun alkaa elokuussa.
– Kaupungin tulisi valmistella taloudellinen energiapaketti. Teimme koronapaketin ilman veronkorotuksia ja pystymme kompensoimaan energian hinnan nousun leikkaamatta palveluita. Kaupungin tilinpäätöksen tulos vuodelta 2021 oli 350 miljoonaa, Haglund muistuttaa ja jatkaa, että valtion tasolla on tarkasteltava yksittäisten ihmisten tarvitsemat tukimuodot.
MT:n kysely: Tämä on suomalaisten kipuraja polttoaineen hinnalle