Haagaan avataan vuonna 2027 terveyden uusi superasema – "Tällaista ei Helsingissä vielä ole"

Terveys: Haagan perhe-, terveys- ja hyvinvointikeskus kokoaa lännen terveys- ja sosiaalipalvelut yhteen.

Haagan liikenneympyrän viereen valmistuu vuoden 2027 alussa Lännen alueen uusi perhe-, terveys- ja hyvinvointikeskus, jollaista Helsingissä ei vielä ole.

Kyseessä on uusin täyden palvelun keskus, jossa kaikki palvelut ovat vihdoin saman katon alla.

– Helsingissä tällaista ei vielä ole olemassa. Tämä on kattavin. Kalasatama voisi terveys- ja hyvinvointikeskuksen puolelta olla sellainen. Kallion perhekeskus voisi puolestaan perhekeskusten osalta olla hyvä vertailukohde, kertoo projektinjohtaja Kirsi Virtanen kaupunkiympäristön toimialalta.

Haagan uuteen keskukseen yhdistetään neljän lähialueen terveysaseman, hammashoitolan ja neuvolat palvelut. Haagaan yhdistetään Kannelmäen, Haagan, Pitäjänmäen ja Munkkiniemen terveysasemat. Keskukseen siirtyvät lisäksi Lännen psykiatria- ja päihdekeskus Laakson sairaala-alueelta sekä lapsiperheiden, nuorten ja aikuisten sosiaalipalvelut Hopeatieltä ja Kaupintieltä.

– Teemme tiivistä yhteistyötä eri järjestöjen ja seurakunnan kanssa. Tiloissa tulee toimimaan järjestöjen vetämiä ryhmiä ja muuta kolmannen sektorin kanssa sovittua toimintaa, toteaa projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala perhe- ja sosiaalipalveluista.

Ainoastaan Malminkartanon terveysasema jää ja se jatkaa toimintaansa lähipalvelupisteenä. Sieltä saa jatkossakin perinteisiä terveysasema- ja neuvolapalveluita.

Lopullinen päätös uuden jättikeskuksen rakentamisesta tehdään vielä tänä vuonna.

– Tarvepäätös tehdään todennäköisesti elokuussa, hankesuunnittelu loppuvuodesta ja hankepäätös sitten alkuvuodesta, Virtanen toteaa.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee valtuusto. Rakentaminen alkaa 2024.

Eliel Saarisen tien ja Vihdintien ison liikenneympyrän risteykseen, ympyrän itäpuolelle valmistuva keskus on alustavissa suunnitelmissa kuusi- tai seitsemänkerroksinen. Sen maan päällinen koko on 26 000 bruttoneliömetriä eli noin neljä laatikkomaista Senaatintoria päällekkäin. Vertailun vuoksi Kalasataman kuusikerroksisen terveys- ja hyvinvointikeskuksen bruttoneliöt ovat 23 000.

– Kyseessä on iso rakennus. Kustannusarviota laaditaan parhaillaan, Virtanen jatkaa.

Kaupunki tulee olemaan tiloissa vuokralla. Hankkeen alustava arvio on yli 100 miljoonaa euroa.

Uusi Haagan perhe-, terveys- ja hyvinvointikeskus on osa Vihdintien tulevaa kaupunkibulevardi-aluetta. Yksi iso etu on hyvät joukkoliikenneyhteydet. Keskuksen vierestä kulkee pikaratikkayhteys raidejokeri.

Keskus tulee olemaan auki arkisin kello 7–20 ja lauantaisin kello 9–15.

Helsinki päätti vuonna 2014 keskittää terveyspalveluita isompiin kokonaisuuksiin. Helsinkiin on tulossa seitsemän terveyspalveluiden keskittymää: Kalasatama, Myllypuro, Vuosaari, Kamppi, Haaga, Olulunkylä ja Malmi. Uusista keskuksista Haaga, Malmi, Oulunkylä ja Kamppi ovat vielä avaamatta. Kampin uuden terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakentaminen alkaa ensi vuonna ja valmistuu vuonna 2027. Malmi valmistuu aikaisintaan vuonna 2027. Oulunkylän perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus on tarkoitus valmistua vuonna 2031.

Lue: Helsinki sulkee lähivuosina 10 pientä terveysasemaa – Palvelut siirtyvät terveys- ja hyvinvointikeskuksiin

Palvelut

Lännen perhe-, terveys- ja sosiaalipalvelut Haagaan

Haagaan keskitetään terveysasemapalvelut, äitiys- ja lastenneuvola, puheterapia ja psykologipalvelut.

Lapsiperheiden kotipalvelu ja lastensuojelu.

Hammashoito, fysio- ja toimintaterapia.

Lapsiperheiden, nuorten ja aikuisten sosiaalipalvelut.

Mielenterveys- ja päihde- ja vammaispalvelut.

Ikääntyneiden palveluohjaus.

Laboratorio ja röntgen.

Kahvila ja ravintola.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut