Helsinki jäi Vantaan kanssa jumbosijoille, kun Suomen suurimpien kaupunkien vetovoima arvioitiin – suomalaisten mielestä houkuttelevin on tämä paikka, jossa on "tekemisen meininkiä"

Kun Suomen 10 suurimman kaupungin vetovoimaa vertailtiin, ei tulos ollut mairitteleva Helsingin kannalta. Helsinki sijoittui listan toiseksi viimeiseksi, kun jumbosijaa piti Vantaa. Espoo sijoittui T-Median vertailussa sijalle 7.

Voittaja oli toista vuotta perätysten Tampere, ja Kuopio oli selvä kakkonen. Eniten vetovoimaansa paransi Lahti, joka kiilasi Espoon edelle kuudenneksi.

Kaupunkien luottamus & maine -tutkimuksessa kysyttiin 1 698 suomalaisen mielikuvia isoista kaupungeista eri osa-alueilla. Vastaajat olivat 15–65-vuotiaita.

Tampere sai ainoana kaupunkina erinomaisen arvosanan elinvoimasta ja yritysten menestyksestä.

– Tampere tunnetaan kaupunkina, jossa on tekemisen meininkiä. Hyvä yhteistyö elinkeinoelämän, oppilaitosten ja korkeakouluyhteisön kanssa on Tampereen kulmakivi, mutta houkutteleva kaupunki rakentuu myös palveluista, sujuvasta arjesta, tapahtumista ja vapaa-ajan mahdollisuuksista, rohkeudesta kehittää kaupunkia ja ylipäätään mukavasta tunnelmasta, kommentoi Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen T-Median tiedotteessa.

Väestönkasvu jäi Helsingissä viime vuonna historiallisen pieneksi – erityisesti tämä ryhmä muuttaa nyt pois pääkaupungista

Espoo oli pk-seudun paras elinvoiman osalta. Espoon ja muiden pk-seudun kaupunkien, erityisesti Helsingin, sijoitusta laski kallis kustannustaso. Eniten heikkeni Vantaan vetovoima.

Kaupunkien vetovoiman tärkeimpiä tekijöitä ovat tutkimuksen mukaan asuinalueen yhteisöllisyys ja turvallisuus. Ihmiset suhtautuvat myös entistä kriittisemmin elinympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Kymmenen kärjen ulkopuolella useat keskisuuret maakuntakaupungit saivat erinomaisia arvioita yhteisön ja elinympäristön osalta.

T-Median tutkimusjohtajan Sari Maunulan mukaan mainetta ja vetovoimaa ei saa ilmaiseksi.

– Kaupungin vetovoiman rakentaminen vaatii yhteistyötä ja sitoutumista – yhteistä suuntaa ja suunnitelmallista toimintaa. Vetovoima- tai mainetyössä on harvoin tarjolla pikavoittoja, pitkäjänteinen työ palkitsee, Maunula sanoo tiedotteessa.

T-Median tutkimuksessa mitataan potentiaalisten asukkaiden mielipiteitä.

Tutkimuksen tulokset näyttävät korreloivan ainakin osittain myös käytännössä siihen, millaisia muuttopäätöksiä ihmiset tekevät.

Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen mukaan Tampere houkutti viime vuonna selvästi eniten kotimaankielisiä ja myös vieraskielisiä ihmisiä.

Sen sijaan Helsingistä ja Vantaalta kotimaankielisiä muutti pois runsaasti. Poismuuttoa paikkasi kuitenkin vieraskielisten runsas muutto pääkaupunkiseudulle.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut